În data de 06.02.2022, la ora 01.56, pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” al judeţului Vâlcea au fost solicitați pentru stingerea unui incendiu produs o brutărie din localitatea Băbeni.
Flăcările s-au declanșat la nivelul acoperișului unde a ars structura din lemn a acoperișului cu învelitoare din tablă pe o suprafață de aproximativ 150 mp.
S-au degradat plafon etaj 1, elemente sanitare din 2 bai, elmente din mobilier, 5 usi si 1 fereastra din termopan.
Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului au acționat 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și platforma de lucru la înalțime.
După aproximativ patru ore de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins, în sprijinul pompierilor acționâmd și membrii SVSU din localitate.
Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că incendiul s-ar fi declanșat de la efectul termic al coșului pentru evacuiarea fumului, neizolat corespunzător față de materialele combustibile din componența acoperișului.
Prin intervenția promptă a pompierilor, s-a reușit salvarea a 2 locuințe învecinate, parterul și etajul 1 al brutariei. Din fericire nu au existat victime.
Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli:
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
• coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
• Coșul de fum situat la mai puțin de 1,5 m în plan orizontal, de coama acoperișului, trebuie să depășească coama cu minimum 0,5 m pentru învelitori incombustibile și 1 m pentru învelitorile combustibile. Coșul de fum amplasat la distanțe mai mari de 1,5 m față de coama acoperișului va avea înălțimea de cel puțin 1 m față de învelitoare ;
• Burlanele de tablă să fie racordate bine la coşurile de fum, iar îmbinarea tronsoanelor să se facă pe o distanţa de 8 -10 cm ;
• La trecerea prin planşeele combustibile, zidăria coşurilor de evacuare a fumului trebuie să fie de cel puţin 24 cm de la faţa interioară a canalelor de fum jur împrejur, lăsând un rost de 3 cm liber sau umplut cu material termoizolator . Porţiunea care traversează podul clădirii până la străpungerea acoperişului va avea feţele tencuite şi văruite . Izolaţiile termice (incombustibile) trebuie să reducă temperatura, pe partea exterioară a coşului, sub 50 de grade C.




Lasă un comentariu