Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO/VIDEO. Brutărie în flăcări, în localitatea vâlceană Băbeni

În data de 06.02.2022, la ora 01.56, pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” al judeţului Vâlcea au fost solicitați pentru stingerea unui incendiu produs o brutărie din localitatea Băbeni.
Flăcările s-au declanșat la nivelul acoperișului unde a ars structura din lemn a acoperișului cu învelitoare din tablă pe o suprafață de aproximativ 150 mp.
S-au degradat plafon etaj 1, elemente sanitare din 2 bai, elmente din mobilier, 5 usi si 1 fereastra din termopan.
Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului au acționat 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și platforma de lucru la înalțime.
După aproximativ patru ore de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins, în sprijinul pompierilor acționâmd și membrii SVSU din localitate.
Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că incendiul s-ar fi declanșat de la efectul termic al coșului pentru evacuiarea fumului, neizolat corespunzător față de materialele combustibile din componența acoperișului.
Prin intervenția promptă a pompierilor, s-a reușit salvarea a 2 locuințe învecinate, parterul și etajul 1 al brutariei. Din fericire nu au existat victime.
Pentru prevenirea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli:
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
• coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
• Coșul de fum situat la mai puțin de 1,5 m în plan orizontal, de coama acoperișului, trebuie să depășească coama cu minimum 0,5 m pentru învelitori incombustibile și 1 m pentru învelitorile combustibile. Coșul de fum amplasat la distanțe mai mari de 1,5 m față de coama acoperișului va avea înălțimea de cel puțin 1 m față de învelitoare ;
• Burlanele de tablă să fie racordate bine la coşurile de fum, iar îmbinarea tronsoanelor să se facă pe o distanţa de 8 -10 cm ;
• La trecerea prin planşeele combustibile, zidăria coşurilor de evacuare a fumului trebuie să fie de cel puţin 24 cm de la faţa interioară a canalelor de fum jur împrejur, lăsând un rost de 3 cm liber sau umplut cu material termoizolator . Porţiunea care traversează podul clădirii până la străpungerea acoperişului va avea feţele tencuite şi văruite . Izolaţiile termice (incombustibile) trebuie să reducă temperatura, pe partea exterioară a coşului, sub 50 de grade C.