Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fostul adjunct al POLIŢIEI VÂLCEA a fost CONDAMNAT la închisoare cu executare

Acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, fostul inspector adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, comisarul – şef Daniel Munteanu, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. El a fost deja transferat la Penitenciarul Colibaşi, acolo unde îşi va ispăşi pedeapsa.

În data de 5 mai 2009, conducerea Poliţiei Vâlcea era zguduită de un imens scandal de corupţie, chiar la vârful ei. Adjunctul unităţii, comisarul şef Daniel Munteanu, a fost arestat şi acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, ulterior fiind trimis în judecată sub aceleaşi acuzaţii. Acum însă, fostul adjunct a fost condamnat definitiv şi irevocabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare. „În baza art.33 lit.a si art.34 alin.1, respectiv art.35 alin.3 Cod penal anterior contopeşte pedepsele principale stabilite şi aplică inculpatului Munteanu Daniel pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani închisoare, în regimul de executare prevăzut de art.57 Cod penal anterior. În baza art.71 Cod penal anterior interzice drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a, lit.b şi c din Cod penal anterior pe durata executării pedepsei. Aplică pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a, lit.b şi c din Cod penal anterior pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale. În baza art.88 alin.1 Cod penal anterior, deduce din pedeapsa stabilită, perioada reţinerii şi arestării preventive din 05.05.2009 până la 13.05.2009, inclusiv” – se arată în sentinţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Povestea de corupţie de la IPJ Vâlcea

Conform anchetatorilor, întreaga poveste de corupţie a ex-adjunctului Daniel Munteanu s-a petrecut în perioada ianuarie 2006 – septembrie 2008. Atunci, Munteanu, în calitate de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, iar ulterior de inspector şef adjunct al IPJ Vâlcea a pretins şi primit lunar suma totală de 60.000 lei de la afaceristul Gheorghe Dumitrescu, ce controla un grup de firme cu obiect de activitate producerea și comercializarea alcoolului în scopul protejării activităţilor pe care denunţătorul le efectua în cadrul acestui grup de firme.

De asemenea, în lunile iulie 2007 şi august 2008, Daniel Munteanu a pretins şi primit de la Dan Leasă contravaloarea a două pachete turistice în valoare totală de 13.914 lei pentru ca, în schimb, să-i protejeze activităţile ilicite şi să obţină soluţii favorabile omului de afaceri şi societăţilor comerciale pe care le controla în cauze penale aflate în lucru la IPJ Vâlcea.

Iar, ex-adjunctul IPJ Vâlcea, Daniel Munteanu, nu s-a oprit aici, activitatea infracţională a sa continuând. De data aceasta, el i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară, cu funcţie de conducere din cadrul I.P.J. Argeş, să facă demersuri pentru a afla dacă instituţiile abilitate desfăşoară activităţi ce ar putea avea ca obiect supravegherea sa informativă. De asemenea, în cursul anului 2008, Daniel Munteanu le-a cerut unor comisari ai Gărzii Financiare Vâlcea să favorizeze, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi agenţi economici din judeţul Vâlcea. În acest context, fostul poliţist l-a îndemnat pe Ştefan Apostolescu să dea mită unui comisar de la Garda Financiară pentru ca acesta din urmă să nu întocmească acte de constatare cu caracter contravenţional sau penal cu ocazia unui control efectuat la societatea administrată de acesta. Fiind audiat în calitate de martor, Apostolescu a făcut declaraţii mincinoase, nerecunoscând că a avut un astfel de dialog cu Daniel Munteanu.

În cursul anului 2008, fostul comisar şef le-a cerut unor agenţi de poliţie rutieră din cadrul IPJ Vâlcea să favorizeze mai mulţi conducători auto care au fost depistaţi în trafic încălcând legislaţia rutieră. Munteanu i-a determinat pe trei dintre poliţişti să facă menţiuni mincinoase cu ocazia întocmirii proceselor verbale. De asemenea, l-a determinat pe unul dintre şoferi să comunice date eronate cu privire la identitatea conducătorului auto pentru a nu fi sancţionat contravenţional.