Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Drum județean blocat de localnicii din Costești

Supărați că din cauza traficului greu casele le-au fost distruse, în jur de 20 de localnici din satul Bistrița, comuna Costești,  au blocat vineri de dimineață drumul județean 646.Mai multe camioane încărcate cu calcar au fost nevoite să aștepte aproximativ două ore până când autoritățile au ajuns la o înțelegere cu protestatarii. „Este ilegal să blocheze drumul județean, șitiu că este o situație deosebită și că sunt deranjați de camioane, dar nu au voie să blocheze drumul. Dacă nu renunțau la protest ar fi trebuit să chemăm jandarmii”, a declarat Ion Stoican, primarul comunei.

Sectorul de drum județean care străbate satul Bistrița are 7 km și duce către una dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din Vâlcea, Mânăstirea Arnota,  dar și către singura carieră de calcar din zonă. Drumul nu este asfaltat, ci doar acoperit cu macadam, iar când trec ma șinile încărcate cu calcar se formează nori de praf în urma lor,  iar pereții caselor trepidează.

„Nu se mai poate sta în condițiile astea, nu mai putem. Se zgâlțâie casa cu totul când trec ma șinile cu viteză pe drum, praful se ridică până la cer de nu mai vezi nimic timp de câteva minute. Anul trecut mi-a căzut un zid de la casă, tavanul este plin de crăpături. Am fost nevoit să prind cârpe în cuișoare pe tavan ca să nu cadă tencuiala în capul copiilor când dorm. Nu se mai poate, dacă nu se găsește o soluție să scăpăm de coșmarul ăsta, blocăm din nou drumul”, susține Ion Petrea, localnic.

„Șoferii gonesc ca nebunii, sar pietrele în urma lor, ne lovesc copiii și ne sparg geamurile. Nu avem curaj să ne lăsăm copiii singuri pe stradă că ni-i omoară. Pentru ei nu există nicio regulă de circulație. Drumul ăsta este doar cu numele județean, nu are nici măcar indicatoare”, susține Ioan Mărunțelul.

Calvarul localnicilor a început în urmă cu 4 ani când reprezentanții Exploatării Miniere (EM) Vâlcea au decis ca din motive economice să transporte calcarul din cariera Bistrița cu ajutorul camioanelor și să renunțe la transportul feroviar.  Ulterior a fost reluat și transportul feroviar, dar s-a menținut și cel rutier datorită cererii mari de calcar din partea societăților de pe platforma chimică a județului.

Oamenii ar vrea ca cei de la EM să  folosească doar  banda transportoare de cauciuc care pleacă din munte și ajunge până în sat și să nu mai circule camioanele pe la porțile lor.

„Lucrul acesta nu este posibil. Datorită cererii mari de calcar nu pot să încarce numai de la bandă, nu fac  față. Forțați de contracte, sunt nevoiți să urce cu camioanele în carieră. Situația este tensionată și nu cred că se va rezolva ceva luni, 8 noiembrie a.c., când va exista o întâlnire cu toți factorii implicați”, susține  Ion Stoican, primarul din Costești.

Localnicii au renunțat la proteste până luni când în zonă sunt așteptați reprezentanți de la Consiliul Județean, Exploatarea Minieră și  Prefectura Vâlcea  pentru a găsi o soluție de reducere a traficului greu în zonă.

Reprezentanții Consiliului Județean Vâlcea  recunosc că traficul greu a dus la distrugerea caselor din zona Costești, însă deocamdată, din cauza crizei, localnicii nu vor primi niciun leu ajutor de la stat pentru reparații. Primarul Ion Stoican trebuie să găsească urgent o soluție atât pentru diminuarea traficului greu pe drumul județean 646, cât și pentru efectuarea unor reparații. Și asta până cel mai târziu pe 14 noiembrie când la Mânăstirea Arnota este așteptat Prea Fericitul Daniel,  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Mădălina Stroescu