Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

DECEMBRIE NEGRU: Cinci pietoni au murit în accidente rutiere produse pe şosele din Vâlcea!

foto arhiva Vocea ValciiStatistică îngrijorătoare în luna decembrie 2015. În primele 14 zile ale acestei luni, în judeţul Vâlcea au avut loc nu mai puţin de 20 de accidente rutiere cauzate de traversarea neregulamentară a pietonilor, care s-au soldat cu 3 morţi, 17 răniţi grav şi 3 răniţi uşor. De asemenea, au avut loc 9 accidente rutiere pe fondul neacordării priorităţii pietonilor, care s-au soldat cu 2 morţi şi 7 răniţi grav.

Aşadar, cinci pietoni şi-au pierdut viaţa în accidentele rutiere produse pe şoselele vâlcene, motiv pentru care Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Vâlcea va organiza în această perioadă, 14-20 decembrie, acţiuni ample pe raza judeţului Vâlcea, acţiuni ce au ca scop „prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere înregistrate din aceste cauze, precum şi reducerea riscului de victimizare a participanţilor la traficul rutier”.

Aceste acţiuni fac parte din campania preventivă iniţiată în plan european de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte.

„Conform legislaţiei în vigoare, pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice, prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor. Astfel, conform art. 100 din O.U.G. nr. 195/2002 R, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II- a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile neacordarea de către conducătorul de vehicul priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public, prin locuri special amenajate şi semnalizate.

De asemenea, participanţii la trafic trebuie să cunoască faptul că pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector” – se arată într-un comunicat al SPR Vâlcea.