Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Zonele umede sunt esenţiale pentru viaţă! Protejați-le!

“Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, omenirea ar avea aceeaşi soartă în patru ani; cu cât există mai multă polenizare, cu atât iarba este mai multă, sunt mai multe animale, mai mulţi oameni.” (Albert Eistein)

Aşa s-ar întâmpla și în cazul în care zonele umede, mlaștini, balți, râuri, suprafețe acoperite temporar sau permanent cu apă dulce sau sărată, considerate zone de interfață între apă şi pământ, nu ar mai exista. Pentru a reliefa rolul zonelor umede și a determina un comportament de protejare și conservare a acestor ecosisteme naturale, la Școala Gimnaziala Anton Pann Râmnicu Vâlcea s-a organizat vineri 03.02.2017 un seminar de dezbatere pe tema anului 2017 ”Zonele umede: protecție naturală împotriva dezastrelor”, la care au participat mai multe unităţi școlare: Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului Râmnicu Vâlcea reprezentat de d-nul prof. C.Graţie; Colegiul Al. Lahovari reprezentat de d-na prof. E.Oprescu; Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea reprezentat de d-na prof. N.Matei și M. Dumitru; Liceul Tehnologic Băile Govora reprezentat de d-na prof. C.Ungureanu; Liceul Sanitar Antim Ivireanu reprezentat de d-na prof. C.Papuzu, la care s-au adăugat unităţi de învăţământ gimnazial, respectiv Şcoala Gimnaziala Bunești reprezentată de d-na prof. L.Murăruș, Şcolă Gimnaziala Nr. 5 Râmnicu Vâlcea reprezentată de d-na prof. A. Ciortea, Școala Gimnaziala Urși reprezentată de d-na prof. N. Antonie și d-na prof. R. Becheanu de la şcoala gazdă.

Au fost discuții privind rolul acestor zone în menținerea biodiversităţii, atenuarea efectelor negative ale inundațiilor, protecția împotriva furtunilor, purificarea apelor prin captarea poluanților în soluri sau vegetație şi nu în ultimul rând asupra valorilor culturale și de recreere pe care le oferă. Activitatea s-a continuat cu un workshop de creație prin care elevii au demonstrat un mare potențial creativ atât prin culoare cât și prin cuvânt. Au fost surprinzătoare mesajele pe care le-au promovat tinerii participanți: ”Să descoperim împreună lumea diversă a zonelor umede”, “Togeter we can make the world better”,” Viața este mai frumoasă în culori”, “Nimeni n-o poate face singur, așa că haideți să muncim împreună și să construim o lume mai bună”, “O natură bogată o țara bogată”, “Save the water save your self”.

De remarcat abilitatea tinerilor de a se exprima în limba maternă şi în limba engleză, multilingvismul fiind o prioritate a învăţământului românesc. La această activitate ne-am bucurat de prezenţa, în mod indirect, a doamnei profesor Victoria Dorobanțu de la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța, cu lucrarea ”Specii de alge din Marea Neagră şi utilizarea lor în diverse domenii”. Cu această ocazie d-na prof. Otilia Stoica a promovat proiectul “PRET-A-PET” din cadrul programului Erasmus +, pe care Școala Gimnazială Anton Pann îl implementează în perioada 2016-2018 în parteneriat cu Turcia, Franța, Italia, Grecia cu scopul dezvoltării unor relații interumane bazate pe afecțiune, respect și cooperare, valori care ar trebui să caracterizeze societatea viitoare.

Pentru buna desfăşurare a acestei acțiuni ne-am bucurat de sprijinul oferit de Agenția de Protecție a Mediului prin intermediul d-nei referent de specialitate superior Silvia Padurariu, care a asigurat materialele promoționale pentru acest eveniment şi informațiile de specialitate, de Primăria Municipiului Rm. Vâlcea care prin d-na Consilier Maria Bobeanu a asigurat materialele necesare desfăşurării workshop-ului de creație și pentru protocol, alături de Parohia Bunești reprezentată de Pr. G.Giura.

Aceasta activitatea s-a desfăşurat la un înalt standard de calitate după cum sunt mesajele transmise de participanți: “excepțional”, “totul la superlativ”,” a fost o activitate bine organizată, cu o primire călduroasă, ”personalul m-a făcut să mă simt ca acasă”, etc. Succesul nu ar fi fost posibil fără sprijinul echipei manageriale reprezentată de d-nul prof. Adrian Burlan-Director, d-na prof. Văcaru Diana-Director Adj., care a transmis mesajul de “Bun venit tuturor participanților!” şi d-na prof. Andreea Din Director Inv. primar, cărora le mulțumim și le dorim mult success în tot ceea ce întreprind pentru dezvoltarea comunităţii şcolare în special și locale în general. „Conservarea naturii va deveni eficientă şi reală numai atunci când va face parte integrantă din filozofia şi comportamentul tuturor” .

A consemnat,
Prof. Letiția Muraruș, coordonatorul proiectului.

RAPORT ASUPRA SUBPROIECTULUI

PARTENERI:

Şcoala Gimnaziala Anton Pann Rm Vâlcea

Şcoala Gimnaziala Buneşti

Colegiul AL. LAHOVARI

Colegiul Economic Rm Vâlcea

Colegiul de Silvicultura şi Protecta Mediului

Liceul Antim Ivireanu

Liceul Băile Govora

Şcoala Gimnaziala Buneşti, Nr 5 Rm Vâlcea, Urşi

Asociaţia Speranţă pentru Râmnic

Parohia Buneşti

Scopul proiectului:

Trezirea interesului şi sensibilizarea cât mai multor copii faţă de problemele cu care se confruntă zonele umede şi dezvoltarea spiritului de responsabilitate .

Argumentul proiectului: Zonele umede sunt definite ca întinderi de bălți, mlaștini, turbării, cu ape naturale sau artificiale, permanente ori temporare, care au un rol esenţial în dezvoltarea unui mediu durabil. Zonele umede trebuie protejate atât din punctul de vedere al faunei și florei care alcătuiesc aceste habitate, cât și pentru valoarea economică, culturală, științifică, recreativă şi protectivă pe care resursele acestor habitate. Schimbările climatice, suprapopularea și implicit utilizarea nesustenabilă a terenurilor precum și a resurselor de apă duc la degradarea acestor zone, a căror pierdere poate fi ireversibilă.

Grupul ţintă/beneficiarii proiectului-grupul ţinta a fost reprezentat prin 9 echipaje de la 9 unităţi şcolare, reprezentate prin câte 5 elevi respectiv 45 elevi şi 20 de profesori organizatori, însoţitori, evaluatori-total 65 de persoane cu participare directă la care s-a adăugat Colegiul Naţional de Artă Regina Maria de la Constantă prin d-na prof. Dorobanţu Victoria.

ACTIVITĂŢI:

1.În cadrul proiectului s-au realizat materiale promoţionale-invitaţii, afişe publicitare, de către elevi în cadrul orelor de informatică.
2. S-a realizat un seminar de dezbatere pe tema anului 2017

Materialele necesare: markere, culori cerate, acuarele, coli cartonate coli de flipchart, bloc de desen şi produsele pentru protocol au fost asigurate de Primăria Municipiului Rm. Vâlcea cu implicarea d-nei Consilier Bobeanu Maria.