Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA: Un ONG câştigă 32.000 de euro finanţare OMV Petrom pentru a crea o afacere socială

• Asociaţia Beica Mădulari este unul din cei 10 câştigători care au fost selectaţi din peste 180 de idei înscrise în competiţia de afaceri sociale Fabricat în Ţara lui Andrei – ediţia a 2-a

• Fiecare idee de afacere socială va primi până la 32.000 de euro şi consultanţă de business pentru un an

• 20 de finalişti au primit 7 luni de consultanţă şi sprijin financiar de până la 1.500 de euro fiecare, pentru realizarea studiilor de fezabilitate

• În total, în cele două ediţii Fabricat în Ţara lui Andrei, OMV Petrom a acordat granturi de peste 700.000 de euro şi peste 2.000 ore de consultanţă pentru susţinerea afacerilor sociale

OMV Petrom a selectat 10 câştigători ai celei de-a doua ediţii a competiţiei de afaceri sociale Fabricat în Ţara lui Andrei. Programul susţine idei de afaceri care rezolvă probleme sociale, generează locuri de muncă şi aduc valoare economică şi socială în comunităţile româneşti. Competiţia Fabricat în Ţara lui Andrei este finanţată de OMV Petrom şi organizată în parteneriat cu Fundaţia NESsT.

„La patru ani de la prima investiţie OMV Petrom în antreprenoriat social, ne bucurăm să vedem că am susţinut business-uri viabile, cu doi ani vechime şi un impact puternic – social şi economic. Afacerile sociale pot fi o soluţie pe termen lung pentru România. Ele creează locuri de muncă şi venituri indirecte, aduc fonduri la bugetul local şi, în acelaşi timp, adresează probleme sociale. Nu este uşor – în viaţa unui antreprenor social apar numeroase dificultăţi – dar prin perseverenţă şi „reinventare” constantă, afacerile sociale îşi pot demonstra viabilitatea. Fabricat în Ţara lui Andrei nu e doar un program de granturi, ci şi o şcoală de antreprenoriat social pentru oamenii cu iniţiativă, care vor să schimbe în bine viaţa comunităţilor mici din România”, declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate, OMV Petrom.

Impactul afacerilor sociale în comunitate

Asociaţia Beica Mădulari urmăreşte să creeze 2 locuri de muncă în Mădulari, Vâlcea, prin înfiinţarea unei afaceri sociale care va produce plante aromatice şi legume. Aceasta va recruta şi forma profesional tineri în scopul menţinerii acestora în comunitate.

Cei 10 antreprenori sociali îşi propun să genereze peste 35 de locuri de muncă în primul an de activitate. De asemenea, în aceeaşi perioadă vor genera venituri pentru încă 78 de localnici. Dincolo de beneficiile economice, valoarea unei afaceri sociale stă şi în rezolvarea unor probleme în comunitate. Printre domeniile abordate de cele 10 afaceri sociale se regăsesc: asigurare de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, producţie de plante aromatice, legume BIO, uleiuri vegetale sau accesorii vestimentare cusute de mână. De asemenea, multe dintre afaceri îşi propun să instruiască oamenii din comunitate pentru creşterea şanselor de angajare.

Mihai Zaharia, unul dintre câştigătorii acestei ediţii: „Bunicel.ro are deja o componentă socială pe care, cu ajutorul finanţării OMV Petrom, vom avea şansa să o dezvoltăm. Dulceţurile noastre sunt produse cu ajutorul persoanelor din categorii defavorizate, iar fructele le preluăm de la mici producători din judeţul Argeş. Fabricat în Ţara lui Andrei ne-a oferit şansa de a ne extinde ideea într-o altă localitate din judeţ, comuna Miceşti. Obiectivul nostru este să dezvoltăm comunitatea locală prin crearea a 6 locuri de muncă în primii 5 ani şi prin achiziţionarea fructelor de la localnici.”

Planurile de afaceri câştigătoare vor fi puse în aplicare în 10 comunităţi din 8 judeţe: Marca- Sălaj, Poiana Câmpina şi Scorţeni – Prahova, Mădulari – Vâlcea, Gura Ocniţei – Dâmboviţa, Berca – Buzău, Aninoasa – Dâmboviţa, Marghita – Bihor şi pentru cei din Videle – Teleorman şi Miceşti – Argeş.