Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: reporterntv.ro

Un fenomen astronomic: Luna albastră vizibilă pe 21 şi 22 mai

Foto: reporterntv.roAcest eveniment astronomic deosebit se produce în apropierea planetei Marte şi este vizibil pe cer începând din seara zilei de 21 mai şi până în dimineaţa zilei de 22 mai. Denumirea este dată de fapt unei luni pline, deci Luna nu va avea culoarea albastră, dar culoarea roşie a planetei Marte o să fie vizibilă.

Specialiştii NASA explica că pentru a vedea luna cu adevărat albastră, este nevoie de erupţia puternică a unui vulcan de pe Pământ.

De exemplu, în 1883, după erupţia cu forţa unei bombe nucleare de 100 de megatone a vulcanului Krakatau, norii de cenuşe au urcat la limita superioară a atmosferei terestre şi Luna a devenit „albastră”, cenuşa vulcanică jucând pentru cei care se uitau pe cer, rolul unui filtru.

Lună s-a văzut albastră şi în anii 1980,1982 şi 1991 după erupţia altor trei vulcani: Mount St.Helens din SUA, El Chicón din Mexic şi Pinatubo din Filipine.

Şi după incendii puternice de păduri poate să apară iluzia de lună albastră.

Pe 22 mai, de fapt are loc fenomenul astronomic denumit „Opoziţia lui Marte”, deoarece această planetă se va afla în opoziţie faţă de soare. Pământul va trece între Marte şi soare şi la apus va fi vizibilă pe lângă luna plină şi planeta Marte în apropierea acesteia.