Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Umbra lui Mircea cel Bătrân la Râmnicu Vâlcea

Chipul domnitorului Mircea cel Bătrân va fi sculptat pe dealul Malul Alb

Un proiect grandios al autorităţilor locale din Râmnicu Vâlcea este pe cale să fie pus în practică. Primarul Emilian Frâncu a anunţat că se intenţionează să construiască un monument de mari dimensiuni dedicat domnitorului Mircea cel Bătrân în zona Dealului Malul Alb. După ce va fi sculptat, monumentul ar urma să fie luminat în aşa fel încât să devină vizibil atât din oraş, cât şi de pe Drumul Naţional 7, proiectul făcând parte integrantă din eforturile autorităţilor de a relansa turismul local.

Chipul domnitorului muntean, care este şi întemeietorul oraşului Râmnicu Vâlcea, urmează să fie sculptat în calcarul Dealului Malul Alb, care mărgineşte oraşul la est şi este situat pe malul stâng la râului Olt.

Emilian Frâncu susţine că această construcţie va fi inspirată după statuia lui Decebal din zona Cazanelor Dunării (în apropiere de Orşova) şi alături de alte două proiecte, renaturarea râului Olăneşti şi Dealul Cetăţuia– „Golgota”, are scopul de a „transforma cu adevărat Râmnicu Vâlcea într-un oraş turistic”.

„A fost sugestia mai multor sculptori din Râmnic. La început, am fost ezitant, dar apoi am studiat ideea şi nu mai pare atât de extravagantă. Până la urmă, acel versant înalt de aproape 80 de metri, care mărgineşte zona de est a Râmnicului, poate fi o zonă cu adevărat culturală. Astfel, am lansat azi o invitaţie pentru cei care cu adevărat se încumetă la această lucrare monumentală să realizăm de fapt simbolul Vâlcii”, a declarat primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu.

Dealul Malul Alb este un deal calcaros şi mărgineşte oraşul în partea de est, fiind chiar malul stâng al râului Olt. Zona aleasă de primărie pentru a se realiza chipul voievodului Mircea cel Bătrân este un versant drept, înalt de aproximativ 80 de metri şi lat de 200 de metri. Trebuie menţionat faptul că destinul oraşului Râmnicu Vâlcea este strâns legat de domnitorul muntean, acesta fiind cel care, în anul 1389, l-a atestat documentar, numindu-l „oraşul domniei mele”. Mai amintim că mormântul viteazul domnitor se află la mănăstirea Cozia, din Călimăneşti, Căciulata, aflată la 20 km. de Râmnicu Vâlcea.