Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Salt cu schiuri partie

Transalpina Sky Resort a revenit la viaţă

• Pârtia de schi de la Obârşia Lotrului a fost invadată de doritorii de senzaţii tari

„Revoluţia zăpezii- Big Extrem Party”, proiectul prin care administratorul pârtiei Transalpina Sky Resort a dorit să resusciteze obişnuitele „Serbări ale Zăpezii” din zona Voineasa a atras pe pârtia din zona Obârşia Lotrului câteva mii de turişti. Din Dolj, Bucureşti, Sibiu, Alba, Gorj, Hunedoara şi, bineînţeles, din Vâlcea, amatorii de schi şi de aer curat au „arat” timp de două zile pârtiile TSR acoperite, din păcate, mai mult de zăpadă artificială decât de fulgii de zăpadă căzuţi din cer. Pe lângă turiştii obişnuiţi, pe pârtie şi-au dat întâlnire membrii Caravanei off-road Discovering Transylvania veniţi pentru două zile pentru a filma clipuri de prezentare a zonei, Ana Maria Georgescu, solista filmând de asemenea pentru emisiunea pe care o realizează la DIGI 24 şi campionul sporturilor extreme, petroşăneanul Tomi Coconea, cunoscut drept „omul care urcă muntele mai repede decât telescaunul”.

Aventură dusă la limită

Proprietar al unei şcoli de zbor, Coconea a trecut şi prin emoţii teribile când un coleg de-al său a încercat să efectueze un zbor cu parapanta pe deasupra pârtiei şi a fost deviat de un curent de aer tocmai pe Valea Latoriţei. Aventurierul a fost găsit de echipajele de jandarmi montani şi salvamontişti abia în dimineaţa zilei de sâmbătă, într-o pădure în zona lacului Galbenu. „Nu am păţit-o eu. A fost un coleg de-al meu şi ne-a băgat în sperieţi pe toţi. Bine că povestea a avut un final fericit şi putem sta liniştiţi să ne bucurăm de aceste zile minunate pe pârtie”, a declarat Tomi Coconea. Isprava parapantistului din Hunedoara i-a pus pe jar şi pe jandarmii montani. „Abia am terminat cu cei care se tot aventurau pe şoseaua Transalpina şi hop, ne-am trezit cu povestea asta. Până la trei dimineaţa am căutat după el prin păduri. Ne-am deplasat pe jos şi abia-abia l-am găsit. Noroc că a avut lanternă şi a putut să dea flash-uri că altfel cred că îl luam congelat. Dimineaţa am început o tură nouă pe lângă pârtie. Sper să nu mai avem incidente”, a mărturisit unul dintre salvatorii aventurierului.

Aşteptând o minune

Invazia de week-end petrecută pe domeniul schiabil de pe Valea Lotrului va fi menţinută într-un ritm constant de administratorii pârtiei, însă potenţialul zonei poate aduce cifre constante de vizitatori ai zonei indiferent de zi. „Din păcate, lipsa locurilor de cazare în zonă afectează această activitate. Avem câteva mii de vizitatori care au venit în week-end, dar duminică au trebuit să plece către oraşele din care provin. Sunt bucureşteni, braşoveni, doljeni care s-au obişnuit deja să vină aici”, constată Marius Fodor, administratorul TSR. Peisajul, clima şi bucuria de a practica sporturile preferate îl atrag periodic şi pe dependentul de adrenalină Tomi Coconea. „Ce avem aici este o minune! Aşteptăm cu toţii finalizarea investiţiei şi deschiderea unei staţiuni în adevăratul sens al cuvântului. Putem atunci să ne prezentăm cu fruntea sus în faţa celor care au impresia că deţin supremaţia în turism în Europa. Chiar şi fără zăpadă naturală văd că administratorii pârtiei şi-au dat silinţa de a asigura un strat de zăpadă artificială care să atragă iubitorii de schi”, a spus cel mai cunoscut iubitor al sporturilor extreme din România. Coconea este recunoscut ca fiind un promotor al sporturilor extreme în România, printre veteranii curselor de zbor şi alergare prin Alpi acesta fiind privit cu respect de către concurenţii din Elveţia, Franţa, Austria şi Italia. În opinia sa, peisajele şi natura din România reprezintă atuul pe care îl putem folosi în atragerea turiştilor din străinătate.

Încă un rând de promisiuni

Presat de obligaţiile financiare pe care primăria Voineasa le înregistrează către constructorul pârtiei, SC Acomin SA Deva, alesul din nordul Vâlcii, Gheorghe Stanciu, mizează pe ultima carte, decontarea facturilor către firmă în an electoral. „Luni avem o comisie de control a ministrului care vine să evalueze lucrările făcute şi lucrările nefacturate şi nerecepţionate din lipsă de lichidităţi. Noi am pregătit toată documentaţia. O au şi dânşii, cu excepţia ultimelor facturi care înseamnă penalităţi, conform hotărârii judecătoreşti şi a executării silite a Primăriei Voineasa. Am primit vineri, 17 ianuarie o adresă de la Agenţia Naţională de Turism. Au solicitat detalii despre toate lucrările iar luni se vor deplasa aici pentru constatare. Dincolo de finanţarea necesară achitării arieratelor şi a finalizării investiţiei în pârtia de schi avem nevoie de un Cod Silvic permisiv pentru această viitoare staţiune. Am făcut constant lobby pe lângă parlamentarii vâlceni pentru o lege specială a zonelor cu potenţial turistic. Practic, se va interveni excepţional pe aceste zone pentru a nu mai pune atâtea restricţii în scoaterea din fondul forestier a terenurilor pe care urmează să se ridice hoteluri şi pensiuni. Sperăm ca într-un timp relativ scurt să avem un hotel la baza pârtiei. Mă bucur că am putut lucra cu un constructor pasionat de munte şi de această investiţie. Lucrările făcute din banii Acomin SA se ridică la peste 500 miliarde lei vechi. A facturat şi a semnat pe recepţia unor lucrări de 350 miliarde lei. Eu sper să primească în acest an şi diferenţa de bani pentru finalizarea lucrărilor la parcarea de 400 de locuri şi drumul de acces până la baza pârtiei”, declară Gheorghe Stanciu, primarul comunei Voineasa.