Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Traian Băsescu despre Summitul NATO: „Libertatea NU E GRATIS. Vom avea comandament NATO în România”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la finalul summit-ului NATO, că toate obiectivele ţării noastre au fost atinse. Astfel, România va găzdui un comandament NATO, SUA au propus crearea unui centru de antrenament şi exerciţii navale la Marea Neagră, iar ţara noastră va fi naţiune-cadru pentru siguranţa cibernetică a Ucrainei. În plus, Marea Neagră e evidenţiata în documentele finale ale summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euro-atlantică.

România devine astfel centru operativ al NATO, după ce Alianța a decis la summitul din Țara Galilor înființarea unui comandament pe teritoriul țării noastre. Baza din România va fi unul dintre centrele de coordonare a acțiunilor NATO, în contextul conflictului din Ucraina. România a cerut și consolidarea prezenței navale a aliaților în Marea Neagră, unde țara noastră a devenit practic vecină cu Rusia. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunțat, la randul sau ca NATO a aprobat menținerea unei prezențe continue aeriene, terestre și navale în partea estică a Alianței, unde va exista un comandament special. Un astfel de comandament a reprezentat miza principală pe care a avut-o România la summitul NATO.

„Vom avea o structura de comandament NATO. In documentele nedestinate publicului Romania figureaza ca fiind stat care a oferit facilitati pentru un comandament de dimensiuni acceptabile. Avem toata infrastructura gata. Romania figureaza ca facand oferta dar noi stim ca unul din comandamente va fi in Romania”, a precizat preşedinteleTraian Basescu.