În fiecare an, pe 20 iulie este prăznuit Sfântul Ilie care potrivit legendelor, este cel care umblă în carul sau de foc și aduce ploi și furtuni.
Cu peste 800 de ani înainte de întruparea lui Iisus Hristos, în regatul Israel din Samaria s-a născut Ilie. Se spune că talal lui Ilie, Sovac, la nașterea fiului său a văzut oameni îmbrăcați în veșminte albe care îl înveleau pe prunc cu haine de foc și-i dădeau să mănânce o flacără.
Deși în perioada cât a fost pe Pământ, Ilie a săvârșit un mare păcat, uciderea părinților săi, fiind îndemnat de diavol, Dumnezeu l-a iertat și l-a trecut în rândul sfinților urcându-l la cer într-o trăsură cu roți de foc trasă de căi albi înaripați.
OBICEIURI ȘI TRADIȚII:
Ce este bine să faci în această zi: În dimineață acestei zile, potrivit tradiției, se culegeau plante de leac, în special busuioc și se puneau la uscat. Dar, tot în această zi erau adunate și plantele întrebuințate pentru vrăji și farmece.
Tot în această zi, femeile duceau la biserică busuioc,îl sfințeau, îl ardeau și cenusa o foloseau atunci când copiii lor făceau bube la gură.
Tot astăzi se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică pentru binecuvântare și se fac pomeni.
Ce nu este bine să faci în această zi
În ziua de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor(trăsnete, ploi, grindină).
În unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou cu miere. În alte zone se mănâncă fructe proaspete pentru a fi sănătos tot anul, dar merele se consumă după ce au fost duse la biserică.
Fetele nemăritate, pentru a-și visa ursitul se duceau și se tăvăleau goale în rouă lanurilor de cânepă și apoi, dacă visau cânepă verde, se măritau cu băieți tineri.
În credința populară, dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele din livezi vor seca și fructele vor avea viermi.
Lasă un comentariu