Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Se mută Hidoşica

Cea mai urâtă şi inestetică statuie din centrul oraşului, care, cică ar fi simbolul revoluţionarilor căzuţi în luptă cu aparatul represiv al sistemului comunist va fi mutată lângă biserica din Troianu

La rugămintea mai multor reprezentanţi ai unor grupuri de revoluţionari, între care se numără şi senatorul Laurenţiu Coca, primarul Emilian Frâncu ia în calcul posibilitatea ca mutarea statuii dedicate Revoluţiei Române din faţa Prefecturii judeţului să se facă după ceremoniile din 22 decembrie 2013. Solicitarea este motivată de dorinţa revoluţionarilor de a avea un moment în jurul căruia să deruleze ceremoniile dedicate împlinirii a 24 de ani de la revoluţia din decembrie 1989. Pe de altă parte, demersurile de mutare a monumentului continuă, primarul Frâncu anunţând că s-a primit acceptul din partea Arhiepiscopiei Râmnicului pentru reamplasarea acestuia în vecinătatea bisericii din Troianu.

Directorul Direcției de Cultură, prof. Florin Epure a salutat „reușita primăriei” de a muta statuia din centrul municipiului. „Numai noi știm câte litigii am avut cu primăria pe tema acestei statui total inestetice. A fost nevoie chiar să apelăm la minister. Dar erau mulți turiști, oameni care veneau în municipiu și care erau dezamăgiți de această lucrare mai puțin reușită”, a declarat prof. Epure. Statuia Revoluționarului, pe care mass-media a botezat-o cu numele de „Hidoșica” reprezintă un bărbat „cu patru degete” ținând în mână un steag al Revoluției din Decembrie 1989. Aceasta a fost dezvelită în 22 decembrie 2011, deși Direcția pentru Cultură s-a opus acestui lucru. La vremea respectivă, câţiva membri ai DJCCPCN, dar şi arhitecţii profesionişti din municipiu, au luat atitudine declarându-se absolut oripilaţi de încălcarea normelor estetice în privinţa acestui monument. Mai ales că nu este prima „trăsnaie” de acest fel a lui Sergiu Sălişte, care îl are „pe conştiinţă” şi pe poetul George Ţărnea.