Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Schimbări majore în CODUL RUTIER! Poți să rămâi chiar fără mașină

Printre prevederile Codului Rutier care vor fi dezbatute de senatori în Comisia de Transporturi este și cea care reintroduce sancțiunea ridicării autovehiculului.

Senatorii sunt deciși să dea de pământ cu șoferii agresivi și șmecherii la volan, care, vor plăti amenzi grele pentru gesturile lor necugetate. Cei care claxonează fără motiv sau cei care aruncă mucuri de tigari pe geam vor plati amenzi de pana la 1000 de lei. De asemenea, conducătorii auto care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme raman si fara permis de conducere pentru doua luni.

Alte modificări pe care le au în vedere senatorii se referă și la cine are dreptul să ridice autoturismele de pe domeniul public. Astfel, masinile vor putea fi ridicate atat de autoritatile publice, dar si de operatori privati. Si nici amenda pentru parcarea neregulamentara nu este de neglijat. Va fi de aproape 625 de lei, iar cei care nu o achita in 24 de ore, vor mai fi nevoiti sa plateasca alti 300 de lei pentru fiecare zi de intarziere.

Cat despre amenzile de circulatie, cel mai dur vor fi sanctionati vitezomanii. Soferii prinsi cu viteza mai mare de 60-70 de km/h peste limita legala risca o amenda maxima de 6250 de lei si li se mai ia si permisul pentru trei luni. Intre 2600 si 6200 de lei plus 6 puncte de penalizare pot fi sanctionati si soferii care depasesc cu 30-40 de km/h viteza maxima.

Cei care fac intreceri neautorizate dar si smecherii cu girofar sau cu aparate pentru detectarea radarelor, vor plati o amenda de pana la 2500 de lei.

Agresivii la volan, adica soferii care franeaza brusc, fac slalom printre masini sau depasesc coloana de la semafor, ramin doua luni fara permis si plateasc intre 700 si 1000 de lei. Tot la fel de mult vor fi taxati si motociclistii care circula pe o roata, cei care arunca mucuri de tigara pe geamul masinii sau blocheaza intersectiile. O prevedere in plus este cea referitoare la biclisti. Ei vor fi amendati cu cate 625 de lei daca nu circula pe banda special destinata.

Vorbitul la telefonul mobil in timpul mersului, nepurtarea centurii de siguranta sau neacordarea de prioritate masinilor de interventie ii lasa pe cei prinsi fara 625 de lei.