Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Poliţiştii din Vâlcea, trataţi cu indulgenţă de şefii lor în 2015

Surprinzător, în raportul anual al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea conducerea instituţiei afirmă cu tărie că în anul 2015 nu au fost cazuri de abuzuri ale poliţiei. Însă, ce a uitat şeful instituţiei să precizeze în analiza sa este că sunt poliţişti din Vâlcea care sunt cercetaţi penal pentru folosirea abuzivă a funcţiei pentru fapte comise în 2015, dar şi că alţii au fost trimiţi în judecată sau condamnaţi pentru fapte de corupţie, în cursul aceluiaşi an.

În schimb, evaziv, conducerea IPJ Vâlcea precizează că „în toate cazurile în care au fost formulate plângeri împotriva poliţiştilor acestea au fost soluţionate conform procedurilor existente, în sensul că, fie au fost declinate către unităţile de parchet competente sau efectuarea verificărilor s-a realizat iniţial de către structura de control intern”. Numai că, la controalele interne efectuate în cadrul Poliţiei Vâlcea nu a fost găsită nicio abatere a vreunul poliţist pentru că, în final, „nu au fost aplicate sancţiuni disciplinare în perioada de referinţă, având în vedere lipsa cadrului normativ incident”.

Dar, cu toate acestea, şeful unităţii nu a uitat să le transmită subalternilor săi, de fiecare dată când dădea ochii cu ei, să aibă prestanţă şi ţinută decentă.

„S-a solicitat permanent prestanţă şi ţinută decentă, regulamentară a poliţiştilor ce vin în contact direct cu publicul, dar mai ales prezenţă activă în stradă şi intervenţie operativă şi eficientă la solicitările cetăţenilor.

De asemenea au fost verificate toate aspectele care intră în sfera de competenţă a poliţiei şi sunt sesizate în mod direct de cetăţeni, prin plângeri, în cadrul audienţelor oferite de conducerea inspectoratului, sesizări transmise pe adresa de e-mail a inspectoratului sau prin mass-media. (…)

În domeniul gestiune – personal, au fost emise un număr de 968 de dispoziţii ale şefului inspectoratului privind aspecte cum ar fi: mutarea, numirea, detaşarea, delegarea, definitivarea în profesie, punerea la dispoziţie, încetarea raporturilor de muncă” – se arată în raportul IPJ Vâlcea.