Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Plagiatul lui Ponta, la Înalta Curte

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă luni, 20 ianuarie a.c. acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta şi confirmate de experţi internaţionali. Procesul a fost demarat ca urmare a plângerilor penale depuse de Mihail Neamţu, Augustin Ofiţeru si Adrian Papahagi împotriva rezoluţiilor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta, acesta fiind primul termen.

Mihaela Litvin este procurorul care a decis să închidă dosarul penal în care Victor Ponta este acuzat că a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010 şi semnată alături de Daniela Coman.

„Lectura tezei domnului Victor Ponta supusă expertizei noastre a făcut să apară, de o manieră clară şi indiscutabilă, numeroase încălcări ale eticii universitare, constituind un plagiat vădit”, se arata în raportul semnat de prof. dr. Simina Tănăsescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg şi conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultăţii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Pe de altă parte, la Consiliul Naţional de Etică există, încă de anul trecut, o a doua sesizare de plagiat depusă pe numele lui Victor Ponta, diferită de cea în care acesta a fost dezvinovăţit anterior.