Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PERCHEZIŢII: ANAF şi DIICOT au plecat la „vânătoarea” evazioniştilor

Marţi, 12 mai 2015, au fost trei ceasuri rele pentru evazioniştii fiscali, care au primit „vizita” inopinată a procurorilor DIICOT şi a ANAF-ului, însoţiţi de mascaţi. Au fost făcute 11 percheziţii la locuinţele şi sediile firmelor ce aparţin unor suspecţi de infracţiuni economice din judeţul Bihor.

Conform procurorilor, faptele au fost făcute între anii 2010 şi 2013, când R.A.Z. şi Ţ.R.M. au făcut un grup infracţional, care s-a mărit ulterior, după ce au aderat mai multe persoane, ce s-au angrenat în comiterea unor infracţiuni economice. Mai exact, suspecţii s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat prin societăţi pe care le administrau şi care aveau ca obiect de activitate lucrări de construcţii. „Modul de operare consta în evidenţierea, în actele contabile, a unor operaţiuni de achiziţie (în special servicii) de la diverse societăţi comerciale, operaţiuni comerciale care nu au avut corespondent în realitate. În cadrul acestor circuite, perfectate în contextul derulării contractelor de lucrări publice, unele societăţi au avut rolul de «tampon» în relaţia cu alte societăţi de acelaşi tip sau cu societăţi de tip «fantomă», prin intermediul cărora au fost retrase din circuitele economice sumele reprezentând obligaţiile fiscale aferente operaţiunilor comerciale şi/sau contravaloarea unor prestări de servicii ori achiziţii de bunuri care nu au existat faptic şi prin care au fost supradimensionate artificial costurile de execuţie” – susţin procurorii DIICOT în comunicatul lor de presă.

Este vorba de fapt de un grup de societăţi care au înregistrat facturi fiscale fictive de achiziţie de la trei societăţi comerciale de tip „tampon” sau „buffer”, firmele având rolul de a crea o aparenţă de veridicitate a relaţiilor comerciale. De fapt, însă, suspecţii au controlat activitatea societăţilor comerciale „tampon”, acestea fiind administrate de către angajaţi sau colaboratori ai grupului, printre care au fost identificaţi suspecţii P. O., Ţ. R. M. şi D. T. D. „La rândul lor societăţile de tip «tampon (buffer)» au înregistrat achiziţii de la alte trei societăţi de tip «fantomă (missing traders)» a căror rol era acela de a asigura un circuit «în lanţ» al facturilor cu scopul de a supradimensiona costurile, în aşa fel încât beneficiarii acestui circuit să înregistreze cheltuieli artificiale, prin adăugarea unui adaos comercial corespunzător de către fiecare societate cu comportament «fantomă» implicată în circuit. Respectivele societăţi comerciale au fost controlate de către suspectul U. E. M.

Activitatea grupului de societăţi comerciale s-a concentrat pe adjudecarea unor contracte de lucrări finanţate cu fonduri publice, sens în care au participat la o serie de licitaţii efectuate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Printre unităţile administrativ teritoriale beneficiare ale contractelor de achiziţie adjudecate de către grupul de societăţi comerciale au fost identificate mai multe primării de pe raza judeţului Bihor” – mai spun procurorii DIICOT.

Prejudiciul cauzat de evazionişti este de 6.000.000 lei, la sediul DIICOT fiind duse, pentru audieri, şapte persoane.