Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: jurnalspiritual.eu

Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Foto: jurnalspiritual.euAstăzi, prăznuim Naștere Maicii Domnului, despre care Sfânta Scriptură nu dă multe date. Informații despre această sărbătoare care este prima din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie, sunt luate din scrieri necanonice.De aici, aflăm că Ioachim și Ana erau înaintați în vârstă și lipsiți de copii. Deși bătrâni, stăruie în rugăciune ca Dumnezeu să le dăruiască un copil. Dumnezeu le ascultă rugăciunea și astfel Ana, femeie stearpă, o naște pe Maica Domnului.

Numele de „Maria” are înțelesul de „Doamnă”, deoarece ea domnește și stăpânește peste cele cerești și pământești ca Maică a lui Dumnezeu și provine din ebraicul „Aia”, care înseamnă „Domn”

Făcând o antiteză, putem spune că dacă Eva a adus în lume blestemul, Maria a adus binecuvântarea. Dacă Eva a adus în lume moartea, Maria a adus Viața cea adevărată. Dacă Eva s-a făcut pricinuitoare a căderii, Maria, prin ascultare și smerenie, a devenit pricină a binecuvântării și a bucuriei. Nașterea Maicii Domnului este prilej de bucurie pentru toată lumea.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI:

În ziua de 8 septembrie sunt interzise activitătile domestice importante. Bărbații nu meșteresc și nu fac treabă în gospodărie, iar femeile nu cos și nu spăla rufe. Dacă ești mamă și vrei să-ți ferești copilul de nenorociri, nu cumva să lași pe foc o oală cu mancare…Românii mai au și o altă superstiție legată de această sărbătoare :Cine mănâncă gătit la foc în această zi are șansa de a atrage asupra sa boli care îi strâmbă, îi pocesc.

Femeile care vor să nască ușor trebuie să se roage Fecioarei Maria și Sfinților Ioachim și Ana pentru “dezlegarea pântecelui.”

Dacă în această zi de sărbătoare înfloresc perii și merii, se anunță o toamnă lungă și frumoasă. Dacă în schimb plouă în ziua Nașterii Maicii Domnului, este un semn care prevestește o toamnă ploioasă și friguroasă.