Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INSTANŢA A DECIS: Ionuţ Ionescu rămâne la Colibaşi

Miercuri, 25 februarie 2015, magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis să menţină arestarea preventivă a fostului director comercial al SC APAVIL SA, Ionuţ Ionescu, care a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Aşadar, Ionuţ Ionescu rămâne după gratii, la Penitenciarul Colibaşi, pentru încă 30 de zile. Mai mult decât atât, instanţa a considerat că probele procurorilor DNA sunt legale şi, ca atare, a decis să înceapă judecata pe fond. „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 275/P/2014 întocmit de DNA – Serviciul Teritorial Craiova privind pe inculpatul IONESCU ION , în prezent aflat în Penitenciarul Colibaşi, jud.Argeş, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 C. pen., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei şi stabileşte termen de fond la data de 09 martie 2015. Respinge cererea formulată de inculpatul Ionescu Ion, prin avocat, privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. În baza art. 348 alin. 2 cu aplicarea art. 207 alin. 4 Cod procedură penală; Menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul IONESCU ION, în prezent aflat în Penitenciarul Colibaşi, jud. Argeş. Definitivă în ceea ce priveşte soluţia prevăzută de art. 346 alin. 1 şi 2 C. procedură penală” – se arată în încheierea de la Tribunalul Vâlcea.

Mită la Crystal Palace

În rechizitoriu se arată că în perioada septembrie 2014 – 08 ianuarie 2015, Ionuţ Ionescu, având calitatea de funcţionar public, a acceptat de la un denunţător, reprezentant al firmei SC Hidroprest Steel SA din Fundeni, Ilfov, o sumă de bani spunându-i că „vom lega o frumoasă prietenie în 2015″. Flagrantul a avut loc în data de 8 ianuarie 2015 la restaurantul Crystal Palace din Râureni. Ionuţ Ionescu s-a întâlnit cu denunţătorul, om de afaceri din Craiova, la restaurantul respectiv, unde au băut o cafea. La ieşirea din restaurant îl aşteptau mai multe persoane, care s-au dovedit a fi procurori DNA.
De asemenea, denunţătorul i-ar fi promis suma de 10.000 USD în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, respectiv atribuirea preferenţială, prin achiziţie directă, de contracte de achiziţie publică, de către S.C. APAVIL S.A. Vâlcea în favoarea firmei sale.
„În acelaşi context, inculpatul a acceptat să-i fie remis un procent de 15% din contravaloarea plăţilor care urmau să fie efectuate de SC APAVIL SA Vâlcea, în baza contractelor de achiziţie publică încheiate ulterior cu societatea martorului denunţător, din care să fie scăzută suma în numerar de mai sus, care reprezenta un avans.
În baza acestei înţelegeri, inculpatul Ionescu Ion a primit efectiv de la martorul denunţător, în perioada de mai sus, sumele de 1.000 USD (septembrie 2014), 5.000 de lei (06.11.2014), respectiv 1.000 de euro şi 20.000 lei (08.01.2015 – când s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante), cu menţiunea că suma de 1.000 de euro a fost pretinsă expres de inculpat în ziua de 12.12.2014 pentru o subordonată de-a sa, cu intenţia de a fi folosită tot interes personal”, se arată în rechizitoriu.
De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra sumelor de 5.228 lei şi 130 euro, proprietatea inculpatului Ionescu Ion, în vederea garantării executării cheltuielilor judiciare şi a confiscării speciale.