Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EVENIMENT ISTORIC: Arhiepiscopul Varsanufie a adus la Vâlcea 33 de mari ierarhi ortodocși din țară și străinătate (FOTO)

În contextul manifestărilor care au loc cu prilejul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, de marţi, 27 septembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a întâmpinat, la Catedrala Arhiepiscopală, delegația Patriarhiei Române condusă de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, delegația Patriarhiei Antiohiei, condusă de către Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, precum și delegația Patriarhiei Georgiei, condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.

Primirea oficială a delegaţiei patriarhale a avut loc în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu-Vâlcea, unde a fost întâmpinată de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie şi de mulţimea clericilor şi credincioşilor vâlceni.

Patriarhul Daniel, întâmpinat în straie populare la mânăstirea Antim

Eveniment ortodox de mare însemnătate la Vâlcea, cu prilejul manifestărilor Zilelor Antim Ivireanul, organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, sub îndrumarea arhiepiscopului Varsanufie.

Mii de credincioși au participat la slujba de sfințire a fostului schit Troianu, acum mânăstirea Antim. Patriarhul Daniel a fost întâmpinat de credincioși și copii îmbrăcați în straie populare. Elevii îmbrăcați în port tradițional sunt de la mai multe școli din localitatea Vaideeni, care au venit însoțiți de primarul Daniel Băluță.

Arhiepiscopul Varsanufie a făcut posibilă organizarea unui asemenea eveniment religios, ortodox, la care participă peste 50 de fețe bisericești, episcopi și arhiepiscopi din România, dar și din alte țări ortodoxe.

Daruri sfinte de la patriarhul Daniel

Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și alți 30 de ierarhi ai celor trei Biserici.

Noua biserică a primit hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. După înveşmântarea în har a noului locaş de cult, Patriarhul României a apreciat lucrările realizate: „Am sfințit această biserică nouă care, așa cum se cunoaște, are hramurile Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea Maicii Domnului, și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. De aceea, biserica aceasta se mai numește și biserica Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea, urmând același nume ca și biserica Mănăstirii Antim din București.

Ne-am bucurat că a fost aici prezent Preafericitul Părinte Ioan al Antiohiei și al Întregului Orient, Înaltpreasfințitul Ioan Rustavi, din partea Patriarhului Ilia al II-lea al Georgiei. Această mănăstire a fost făcută prin grija vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Gherasim al Râmnicului și apoi a fost pictată în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Varsanufie.

Iată o lucrare frumoasă care poate fi o pildă de bogăţie iconografică. Aici au fost condensate o mulţime de teme iconografice şi teologice. Dar biserica este şi mai frumoasă atunci când este plină de credincioşi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pentru noua biserică, Preafericirea Sa a dăruit părintelui stareţ al Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea, arhim. Sava Pleşa, un set de vase sfinte, o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi despre viaţa şi lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

ÎPS VARSANUFIE, cetățean de onoare al Râmnicului

Consilierii municipali de la Consiliul Local Râmnicu Vâlcea au votat, marţi, 27 septembrie 2016, mandatarea primarului Mircia Gutău de a demara procedurile pentru ca Arhiepiscopului Râmnicului, ÎPS Varsanufie să devină cetățean de onoare.

Evenimentul se încadrează în suita de ceremonii prilejuite de celebrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul municipiului, ce vor începe miercuri, 28 septembrie. Documentaţia proiectului de HCL a conţinut memorii din partea tuturor asociaţiilor culturale vâlcene, documente prin care au fost scoase în evidenţă meritele ÎPS Varsanufie, îndeosebi în promovarea valorilor cultural-istorice ale Vâlcii.