Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Elena Zugravu: Profesia de asistent social înnobilează orice comunitate locală

Elena Zugravu, locuieşte pe meleagurile comunei Amărăști, unde a și văzut lumina zilei pentru prima oară la 1 octombrie 1969. De aproximativ 14 ani de zile activează în funcția publică de execuție: inspector superior în compartimentul Asistență Socială din aparatul de specialitate al primarului. A ales să se specializeze în domeniul asistență socială în urmă cu 10 ani, pentru a îndrepta o eroare a tinereții sale și pentru că profesia de asistent social înnobilează orice comunitate locală.
(Asistentul social intervine acolo unde apar dezechilibre între semenii săi și societate, atunci când situațiile de dificultate de criză pe care le traversăm, depășesc capacitatea noastră de răspuns, atunci când nu deținem resursele necesare pentru a funcționa optim la nivel psihosocial.)

1. Ce v-a făcut să alegeţi profesia de asistent social?
Am ales să practic meseria de asistent social din dorința de ajuta și a rezolva problemele sociale cu care se confruntă unele categorii de oameni, pentru că iubesc oamenii și pentru că am o serie de calități necesare pentru a activa în profesia de asistent social: sunt un bun ascultător, sunt o ființă răbdătoare, am rezistență la frustrare, empatizez cu cel aflat în nevoie, am o gândire critică în luarea deciziilor, lucrez foarte bine în echipă, am abilități de gestionare a timpului, am chemare pentru această profesie și am competențele necesare exercitării ei.
2. Cum aţi evoluat de-a lungul carierei?
Lucrând cu fiinţa umană, de regulă în momente critice ale existenţei ei, realizarea cu succes a profesiei de asistent social necesită îmbinarea unei arii largi de cunostinţe despre om şi societate îmbinate cu dragostea pentru aproapele şi, în mod special, cu o atitudine morală exemplară. Am asimilat multe informații de-a lungul carierei ce au contribuit la evoluția spiritului creator pentru profesie și care au creat în mine disponibilitatea sufletească de a continua această activitate.
3. Care sunt cele mai mari provocări ale profesiei de asistent social?
Provocările cărora asistentul social trebuie să le facă față sunt cele legate de lipsa serviciilor de specialitate din comunitate, lipsa de logistică și infrastructură, de încărcătura și diversitatea mare de cazuri cu care se confruntă în special asistenții sociali de la nivelul localităților rurale, unde, de regulă, activează un singur asistent social. O mare parte a
localităților din mediul rural au angajate persoane cu atribuții de asistență socială care au prevăzute în fișa postului, pe lângă activitatea de bază, și atribuțiile ce trebuiesc îndeplinite de asistentul social.
4. Ce speraţi să realizați în calitate de asistent social?
Apariția unui asistent social în viața unei persoane aflate într-o situație de dificultate face să apară o întorsătură pozitivă a situației, pentru că asistentul social este o persoană care dispune de cunoștințe, competenţe, atitudine pozitivă și optimistă, care reușește să identifice soluția acolo unde clientul se așteaptă mai puțin: în interiorul lui. Este necesar ca asistentul social să transmită clientului încă de la începtul colaborării că îi este alături, dar nu va lua deciziile în locul lui. Este ceea ce-mi doresc să conștientizeze beneficiarii mei și mai sper să pot înființa în comunitate serviciul de îngrijire bătrâni la domiciliu, pentru că, din cauza migrației, în comună au rămas vârstnicii.
5. Transmiteţi-le un mesaj asistenţilor sociali şi viitorilor asistenţi sociali.
Asistenţii sociali sunt cei care ajută, sprijină şi îndrumă semenii, grupurile sau comunităţile aflate în situaţii defavorizate să-şi refacă capacitatea de funcţionare socială. Pentru a deveni un asistent social de succes ai nevoie de propriile valori la care să te raportezi, de propriul sistem de credințe pe care-l vei adapta sau atașa la cel al organizației care te va recruta. Este nevoie să studiezi mult despre comunicarea nonverbală, să ai o atitudine pozitivă, trebuie să știi să asculți înainte de a da sfaturi sau sugestii și să fii împăcat cu tine însuți înainte de toate.