Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Compania Chevron şi-a suspendat exploatările la Pungeşti

După patru zile de proteste, compania americană Chevron a anunţat că va suspenda activitatea de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti – Siliştea, din judeţul Vaslui. Asta după ce românii din mai multe oraşe ale ţării s-au solidarizat cu vasluienii, determinându-i pe americani să-şi retragă utilajele din Pungeşti. „Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm” – se spune într-un comunicat al companiei Chevron. Americanii nu precizează însă pentru cât timp îşi suspendă activitatea, susţinând că „îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea”.

Reamintim că sute de oameni din Pungeşti – Siliştea au ieşit în stradă la începutul acestei săptămâni, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist. Oamenii au blocat parţial drumul judeţean ce tranzitează comuna, făcând practic un lanţ uman. La proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, care au cântat imnul României, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.