Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ATENȚIE: NOUL COD RUTIER te arde la buzunar!

Avem un nou cod rutier, care a intrat în vigoare, iar șoferii indisciplinați în trafic vor suporta rigorile legii dacă sunt prinși de polițiști. Unele amenzile, din noul cod, s-au majorat semnificativ, însă există unele care ua rămas la fel.

Dacă vorbiți la telefon la volan și sunteți trași pe dreapta de oamenii legi, amenda va fi de 1.600 de lei, cam de 10 ori mai mare decât a fost până acum. Cei care apasă pe pedala de accelerație și depășesc viteza legală vor fi nevoiți să scoată din buzunar până la 4.000 de lei.

Șoferii care depășesc viteza legală și sunt prinși de polițiști cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora risca intre 9 si 20 de puncte amendă, adica până la 1.600 de lei. De la 1 ianuarie 2015 punctul de amenda are o valoare de 97,5 de lei.

Dacă viteza admisă este depășită cu peste 60 km., șoferii vor pierde între 21 și 50 de puncte, iar amenda va fi cuprinsă între 1.680 și 4.000 de lei. Foarte important: în aces caz, permisul de conducere se suspendă pentru 180 de zile.

În cazul în care șoferul produce un accident rutier, soldat cu pagube materiale, și a depăsit viteza legală cu 60 de km., punctele pierdute vor fi între 51 și 120, iar amenda între 4.080 și 9.600 de lei. Permisul de conducere va fi suspendat pentru un an de zile. În cazul în care în accidentul produs există și victime, atunci permisul va fi suspendat pentru 2 ani de zile, amenda rămânând aceeași.

În noul cod rutier se interzice conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Cei care se urcă băuți la volan vor pierde între 21 și 50 de puncte și li se va suspenda dreptuld e a conduce pentru 180 de zile.

Daca imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

În cazul în care șoferii care produc accidente de circulație mai au și o îmbibație alcoolică mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat, ameda va fi de 9.600 de lei. Tot atât vor scoate din buzunar și șoferii care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite.

În cazul în care conduceti pe contrasens pe autostradă sau vă aflați la volanul unei masini neinmatriculate veti fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 21 si 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

Daca aceste abateri sunt urmate de un accident, primiti amenzi intre 51 si 120 puncte si vi se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioada de un an, daca accidentul este soldat doar cu pagube materiale. Daca existe persoane ranite, perioada de suspendare a permisului se dubleaza.

Între 9 și 20 de puncte de amendă, dar și permisul suspendat pentru 3 luni de zile, vor primi șoferii care nu acordă prioritate, depășesc sau trec pe roșu și provoaca un accident rutier soldat cu pagube materiale.

Important de știut este și faptul că șoferilor li se poate anula permisul de conducere dacă au provocat un accdient rutier cu victime pentru că nu au respectat regulile de circulație, chiar dacă nu au fost condamnați la inchisoare, ci au primit doar o amendă.