În această zi, oameni din întreaga lume protestează împotriva organismelor modificate genetic. Marşul internaţional împotriva Monsanto este o manifestare împotriva intereselor corporatiste, artificializării hranei, intoxicării terenurilor agricole cu chimicale, nedreptăţii asupra fermierilor şi consumatorilor.
Organismele Modificate Genetic sunt una dintre marile controverse ale agriculturii şi pieţei alimentare, îndelung contestate de cercetători, fermieri şi societatea civilă, la nivel internaţional. Monsanto e cea mai mare companie producătoare de organisme modificate genetic din lume. România cultivă plante modificate genetic din 1998 – respectiv soia modificată genetic şi mai apoi, din 2007 – porumb modificat genetic, fără a asigura un control al pieţei. Deşi este obligatoriu din 2006 (prin Hotărârea de Guvern nr. 173 din 9/02/2006), ca alimentele modificate genetic să fie etichetate, autorităţile româneşti nu aplică legea.
Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal aparent normale, cărora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietăţi noi.
Legislaţia românească prevede etichetarea produselor modificate genetic ca fiind obligatorie încă din iunie 2006 (Legea 106/2002 – prevederile legate de OMG fiind completate de HG 173/2006). Această lege în vigoare, nu este implementată.
Nici in prezent nu există nici măcar un produs alimentar sau furajer comercializat pe piaţa din România, care să fie etichetat ca fiind modificat genetic sau ca având ingrediente modificate genetic. Astfel, consumatorii din România sunt privaţi de dreptul de a alege de pe rafturile din magazine produse ne-modificate genetic, neputând identifica acele produse modificate genetic prin simpla consultare a etichetei.
Lasă un comentariu