Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

1 octombrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân

Astăzi, 1 octombrie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Sân. Aceasta este o zi a prevenţiei, ziua în care femeile sunt invitate să se gândească la sănătatea lor. În lume, solidaritatea cu femeile care au fost diagnosticate cu această boală se exprimă prin purtarea unei fundiţe roz.

Cancerul la sân poate fi identificat prin trei modalităţi simple: mamografie, examenul clinic al sânului şi autoexaminarea sânilor. Cancerul mamar depistat precoce şi tratat la etapele incipiente duce la minimizarea suferinţei, măreşte şansa de supravieţuire şi reduce numărul de decese.

Examinarea clinică a sânilor trebuie efectuată cel puţin o dată la trei ani, iar începând cu vârsta de 35 de ani – o dată în an.

Mamografia este singura metodă eficientă pentru depistarea schimbărilor la sân, care pot genera în cancer cu mult înainte de a prezenta simptome perceptibile sau vizibile. Aceasta trebuie efectuată o dată la doi ani pentru femeile cu vârsta între 35-50 de ani şi o singură dată pe an pentru doamnele după 50 de ani.

Autoexaminarea sânilor efectuată lunar pe parcursul întregii vieţi permite persoanei să-şi cunoască starea sânilor proprii şi să depisteze orice schimbare apărută.

Potrivit statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte au între 39 şi 49 de ani. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân, ceea ce înseamnă că una din opt femei din lume moare răpusă de această boală.