Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BEC repetă: Pot fi înfiinţate noi SECŢII DE VOTARE în DIASPORA

Biroul Electoral Central (BEC) îşi menţine poziţia exprimată fostului ministru Titus Corlăţean prin care preciza că este posibilă înfiinţarea de secţii de votare suplimentare în diaspora, prin ordin de ministru, precizările BEC survenind unei adrese înaintată de Teodor Meleşcanu, noul şef al diplomaţiei.

BEC menţionează, într-un comunicat remis aseară, că în urma întâlnirii oficialilor Biroului cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe a fost înaintată o adresă, care a fost analizată şi supusă votului şi deciziei. „La adresa anterioară a Ministerului Afacerilor Externe (…) transmisă Biroului Electoral Central prin intermediul Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi având acelaşi obiect, respectiv solicitarea de a se preciza dacă Hotărârea nr. 4H/2014 «permite emiterea, în condiţii de legalitate, a unui ordin de completare a listei secţiilor de votare din străinătate”, Biroul Electoral Central a răspuns în mod direct Ministerului Afacerilor Externe prin adresa nr. 1391/C/7.11.2014 şi îşi menţine punctul de vedere exprimat prin această adresă”, se arată în comunicatul BEC.

Răspunsul BEC face referire, potrivit comunicatului emis, la faptul că Biroul şi-a menţinut punctul de vedere exprimat anterior, respectiv că în cazul în care numărul maxim de membri din secţiile de votare din străinătate nu este întrunit acesta poate fi completat din lista întocmită de MAE.

Altă propunere a MAE a fost ca în tabelul pe care sunt înscrişi alegătorii care votează, adică lista suplimentară, să fie înscrise doar datele privind nume şi prenume, CNP şi localitatea de domiciliu. Acest lucru ar fi însemnat să nu fie completate datele din secţiunile privind „tipul, seria şi numărului actului de identitate” sau „semnătura”, acestea fiind celelalte rubrici din tabelul stabilit în anexă la HG 709/2014. În acest caz BEC a menţionat că solicitarea excedează atribuţiile BEC, iar schimbarea modelului listei de votare se poate face doar printr-un act normativ „cu cel puţin aceeaşi forţă juridică”, adică printr-o hotărâre de Guvern cum este cea care stabileşte actuala formă a tabelului.