Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Viorica und Klaus

Faceți un exercițiu rezonabil de imaginație, în sensul că sunteți cel mai înfocat susținător al PSD, gata oricând să votați și o maimuță sub sigla trandafirilor și cel mai mare fan al Vioricăi Dăncila pe care o idolatrizați. Gata? În regulă. Acum gândiți-vă așa și analizați: România o are de mâine dimineață Președinte pe doamna Viorica, acesta câștigând alegerile pentru președinție. Puteți crede, adică este posibil? Sigur că nu există nicio șansă pentru un asemenea scenariu. După desemnarea dumneaei drept candidat PSD pentru alegerile prezidențiale din iarna acestui an, așa pare că au gândit social-democrații.
De la Ion Iliescu și până azi, PSD nu a mai avut niciun președinte de stat, deși au candidat doi prim miniștri și un diplomat de carieră. Probabil, dacă nu rămânea în cursă cu Vadim Tudor, nici Iliescu nu mai ajungea la Cotroceni în 2000. Într-un război politic pe viață și pe moarte, cel puțin pentru stânga, exponentul acestei părți a eșicherului politic, în care își pun speranțe pesediștii, devine Viorica Dăncilă anatemizată ca simbol al analfabetismului și submediocrității, personaj emanat de strategiile lui Liviu Dragnea, aflat acum în pușcărie. Mai mult, la nivel de conducere națională, în PSD, se fac discuții despre șansele de a intra măcar în turul al doilea. În aceste condiții, mințile luminate o văd ca far călăuzitor pe Viorica, ca singura speranță de a redresa partidul aflat în cădere liberă și necontrolată. Hăis, Viorico!
Plecăm din laboratoarele PSD în care, în loc de muniție de război contra inamicului neamț, se prepară o bombă pentru implozie sigură și ne îndreptăm către Cotroceni. Acolo, mai deștept și de un cinism care îmi face sângele să înghețe în vene, Klaus își pregătește pas cu pas, ca-n cartea sa de lansare, al doilea mandat. În ultimele două săptămâni, actualul Președinte a renunțat la atacurile îndreptate spre Viorica și, curtezan, dialoghează protocolar cu acesta și îi semnează fără comentarii, la foc automat, noile numiri de miniștri, dându-i doamnei prim ministru, chiar înainte de desemnarea dumneaei ca și candidat prezidențiabil, aura de care avea nevoie. La schimb, dând și dânsa dovadă de curtoazie și curățându-și pe alocuri eticheta, gospodina ferchezuită Viorica îi execută scurt, sub privirile amabile ale lui Klaus, pe Olguța Vasilescu și pe Teodor Meleșcanu, vehemenți dușmani ai Președintelui în funcție. Iată ce schimb de amabilități au avut loc în ultima vreme. Ca o paranteză, pentru că se anticipează încă un an și jumătate cu PSD la guvernare, domnul Klaus salvează astfel și PNL de la penibilul nerealizării vreunei alianțe cu cineva cât timp Orban vrea prim ministru. De asemenea, saltimbancul liberal devenit președinte PNL dintr-o eroare tradusă prin lipsă acută de cadre și care se repede la guvernare precum curcanul la cioburile de sticlă sclipitoare ce-i taie beregata nu pricepe că, în contextul falimentării bugetului de stat, nu este momentul ca PNL să se facă praf și pulbere.
Deci, schimburile de bezele între Klaus și Viorica fiind făcute, rămâne ca PSD să decidă în ianuarie următor, probabil tot printr-un Congres, dacă renunță în mod liber consimțit la guvernare sau păstrează rușinea unei noi înfrângeri și o mențin pe perdantă în Palatul Victoria încă un an. Dilemă mare, ținând cont de faptul că urmează alegeri locale și cutuma politică zice că e bine să ai Guvernul la acel moment.
Putem spune că Iohannis Klaus Werner este deja în turul doi, așa cum am afirma că apa e udă. Mai rămâne să aflăm ceva. Dacă nu intră Viorica în turul doi și apare acolo USR-PLUS cu Barna, cu cine vor vota pesediștii? Parcă pe Klaus nu-l prea au la inimă și cred că nici nu le convine o perspectivă cu Președinte dat de liberali și apoi prim ministru tot liberal… Zic și eu…