Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea, fără opoziție

Din cauza faptului că evenimentele naționale radiază în fiecare colț al țării, din acest colț de pagină ne-am aplecat pe acțiunile acestea. Astfel că am ignorat semne ale unei situații pe care o consider de importanță majoră pentru o comunitate, într-o democrație. Dispariția, încet și sigur a oricărei forme de opoziție la nivel județean. Paradoxal, lucrul acesta nu se întâmplă pentru că puterea locală ar fi de o dibăcie extraordinară, ci dintr-o sinucidere a PNL Vâlcea, singura entitate capabilă de contrapondere, prin colaboraționism și trădare. Practic, în doar câteva minute cât au durat cele două puncte celebre de pe ordinea de zi a Consiliului Județean, liberalii l-au transformat pe Mircia Gutău în cel mai puternic om politic din Vâlcea.

Pentru cei care nu știu subiectul, PNL Vâlcea a decis joi, într-o ședință a Biroului Politic Județean cum vor aborda două voturi în ședința CJ de vineri, Mircia Gutău a apărut la ședință doar la punctele vizate de aceste voturi și rezultatul a fost o încălcare a hotărârii BPJ prin vot alături de PSD de către liderul de grup PNL, Samoil Vâlcu, Aurel Simion și Roxana Călina-Roșu. Ca să respectăm adevărul, secretarul general al PNL Vâlcea, Samoil Vâlcu alături de vicepreședintele Gheorghe Folea erau la a doua astfel de abatere, adică pentru a doua oară încălcau deciziile partidului și ridicau mâna la fel ca cei de la PSD. Înainte de toate acestea, important în ecuație, organizația municipală a PNL a transmis un comunicat de presă care făcea trimitere la unul dintre cele două proiecte de hotărâre PSD din CJ și prin care atrăgea atenția asupra eventualității unei posibile înțelegeri între social-democrați și niște liberali. În text se făcea referire și la Mircia Gutău în legătură cu o ședință ce aparent nu era în curtea sa.

Fără discuții, încălcarea unei hotărâri a BPJ al PNL a fost tranșată cu intervenția decisivă a primarului Râmnicului pe care este evident că unii liberali venetici îl ascultă mai mult decât pe președintele lor, deputatul Cristian Buican. Așadar, dacă ținem cont de pozițiile politico-administrative din instituții, de controlul total al Primăriei municipiului reședință de județ, de modul cum îi execută comenzile întreg PSD și o parte din PNL, Mircia Gutău deține controlul absolut în Vâlcea, el nefiind un politician în sine. Gutău folosește perfect forța pe care i-o dă electoratul său și uzează de ea tranșant, dur și aplicat.

Revenind la opoziție, oricât aș încerca să găsesc argumente contra, ea este inexistentă. Spun așa deoarece doar opoziția făcută de Bogdan Popescu, președinte interimar de conjunctură al PNL Râmnicu Vâlcea, fără acțiuni concertate ale întregului partid, nu va da rezultate. Chiar mi s-a părut ironic faptul că acesta, probabil în disperare de cauză, a ajuns să facă opoziție și față de PSD în CJ.

Moment de cotitură pentru liberali, bâlbâit și deloc ferm. Nu înțeleg ideea comunicatului de presă transmis de biroul de presă al deputatului Buican prin care face apel la onoarea celor trei trădători și le cere demisia. Nu reușesc să pricep de ce nu a fost dat de PNL și de ce nu au făcut asta după ce luau măsuri cu colaboraționiștii. Consider greșită poziția președintelui Cristian Buican pe care, refuzul trioului de a demisiona ca urmare a comunicatului de presă și lipsa aplicării cu alte ocazii a sancțiunilor, îl pune într-o lumină nefavorabilă atât în fața partidului, cât și a electoratului.

Vreau să fac limpede ideea mea. Nu un nume de persoană sau vreun altul al unui partid îmi atrage atenția, ci lipsa opoziției într-o societate care nu este sănătoasă sub niciun aspect. Este interesantă ca subiect de presă, politic vorbind, încălecarea fără echivoc a președinților Rădulescu și Buican de către Mircia Gutău, dar deloc ușor de digerat de către PSD și PNL.