Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Va veni şi ziua aceea…

În urmă cu doi ani, în laboratoarele de la Grivco, sub îndrumarea consilierilor politici americani, s-a năşit o (re)uniune politică botezată Uniunea Social Liberală, în componenţa căreia s-au regăsit PSD, PNL şi PC. Apoi, conform scenariului acceptat, PNL s-a reunit cu PC, astfel că uniunea socialistă are doar două componente – PSD şi PNL-PC. Scopul apariţiei noii formaţiuni unionale a fost acela de scoate de pe eşichierul politic naţional Partidul Democrat, dar şi celelalte partide declarate ca fiind în opoziţie şi, mai apoi (caz fericit), după absorbţia sau dispariţia opozanţilor, uniunea să se rupă, rămânând la guvernare partidul cel mai bine situat în opţiunile electoratului şi celălalt să treacă în opoziţie. Ideea americanilor era să avem şi noi, ca la ei, doar două partide funcţionale. Numai că socotelile din târg nu s-au potrivit cu acelea de la Grivco şi, nu numai că nu au dispărut sau au fost absorbite grupările politice opozante, dar au apărut şi altele noi, declarate ca fiind în contrapondere cu USL.

Iar dacă nu s-a reuşit îndeplinirea scenariului american amintit, preşedintelui Băsescu trebuie să-i mulţumim. Preşedintele a fost un obstacol major în calea diversiunilor USL. „Cancerul României”, noi l-am creat. Sărăcia şi incultura au făcut ca în secolul 21-lea să avem conducători de teapa Plagiatorului. Un individ cu un limbaj de piaţă, obsedat continuu de Traian Băsescu. Victor Ponta rămâne cel mai incompetent prim ministru, un simbol al neputinţei, care în curând va distruge economia ţării.

În ţară, lumea este interesată de combinaţiile politice. Dar nimeni nu întreabă de performanţele economice ale actualului guvern. Marile planuri ale USL nu fac nici cât o ceapă degerată. Începând cu referendumul din 2012, Noua Constituţie, regionalizarea lui Dragnea, contra-reformele din Educaţie şi Sănătate ş.a.m.d. Scandalurile din USL sunt din ce în ce mai dese şi ruptura dintre PNL şi PSD este iminentă. Însă destrămarea USL nu se va petrece în luna noiembrie, aşa cum se premonise iniţial, ci la începutul primăverii. Social-democraţii deja au avut discuţii cu alte partide pentru împărţirea ministerelor eliberate de PNL.

Intenţia Uniunii este aceea de a adopta bugetul pe 2014 şi de a-şi asuma răspunderea guvernamentală pe legea descentralizării, realizată de vicepremierul Liviu Dragnea. În plus, în această iarnă, mai exact în jurul datei de 15 decembrie, este programat şi votul din Parlament pe proiectul de lege privind Roşia Montană. În paralel, social-democraţii continuă politica de racolare de parlamentari pentru formarea unei noi majorităţi. Crin Antonescu e la fel de responsabil ca şi Victor Ponta pentru dezastrul din România. Oare Ponta e şantajat, de se comportă ca şi cum ar avea întreaga Rusie în spatele lui. Sau poate chiar…

Cert este că se comportă precum Ben Hur, interpretat de Coluche, în scena în care acesta se adresează Împăratului, spunând, solemn şi fudul, „Noi poporul”. „Care voi?” – întreabă Împăratul. Ben Hur tresare şi se uită înapoi spre masele care-l sprijineau şi încurajau. Nu mai era nimeni, toţi dispăruseră „prinşi de treburi”. Sau mai era doar el şi Împăratul. El, sub apăsarea grea a tronului de neîndurat, de unul singur. Cred că Ponta nu a înţeles ce kamikaze e el, ce Harap – Arab e el şi că ultimul său discurs va fi „I-auzi brâul!”, un fel autohton de spune „Alah akbar”, înainte să-şi dea foc la valiză. Că îmi pare că nu a înţeles că e vită de ofrandă, e seul, e catranul de uns roata căruţei celor ce l-au pus să distrugă ţara. Vorba celor de la Caţavencu: „Acum se va vedea dacă a fost iubire adevărată”.