Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tu taci, eu nu tac!

Scandalul Alexandrescu – Antena Group a zguduit presa românească punând reflectorul pe ceea ce am putea numi o nouă specie de “jurnalism”, cel de şantaj. Şi în presa din judeţul Vâlcea se relevă existenţa unor şantajişti ordinari, şantajul prin presă devenind o boală foarte răspândită şi la noi. Deja s-a şi afirmat public brandul şantajiştilor vâlceni, sub sintagma “Tu tic, eu tac, tu tic, eu tac!”, simbolizând scurgerea secundelor până când autorul “inovaţiei” nu va mai putea să tacă.  Dar despre asta, mai aveţi puţină răbdare, noi pregătind deja probele şi procedând la denunţarea şantajiştilor care cred despre ei că sunt infailibili şi că tuturor le poate fi frică de forţa lor obscură. Din păcate, breasla noastră a eşuat să-şi facă ordine în ogradă. Nu am reuşit să izolăm şi să eliminăm focarele de infecţie. Dimpotrivă, ele s-au extins.

Dacă noi am eşuat, poate reuşeşte intervenţia din exterior. Ce nu se poate cu deontologia şi onestitatea, să se poată măcar cu cătuşele. În cadru general, zilele trecute, în sfârşit, ne-a fost dat să aflam şi despre un gest de normalitate, un început de asanare a presei sau măcar un prim semnal că nu s-a ajuns dincolo de orice limită a suportabilului. Evenimente de o gravitate extremă s-au întâmplat în presa audio-vizuală centrală, una dintre instituţiile fundamentale ale statului de drept – Justiţia – fiind pusă la zid, demonizată de postul de televiziune al familiei Voiculescu. Punerea sub acuzare a postului de televiziune Antena 3 este o premieră, o decizie judiciară care trebuie respectată şi apreciem drept absolut normală audierea unor jurnalişti ca a oricăror alţi cetăţeni ai României, într-o anchetă penală. Şi, ca urmare, s-a luat o decizie judiciară. Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică – simbriaşi ai Grupului Intact – au fost chemaţi, deocamdată ca martori, pentru a spune ceea ce ştiu despre cazul Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, acuzat de şantaj. Şi, drept urmare, s-au supărat pe colegii lor de breaslă. Ar fi vrut ca toţi jurnaliştii din România să vină cu ei la DNA, ca să-i apere, pentru că mâine pot păţi şi ei acelaşi lucru.

Orice martor, în orice cauză, are obligaţia să colaboreze cu organele de anchetă. Şantajul, acuzaţia principală din dosarul Alexandrescu, nu este compatibil cu jurnalismul. Am mai spus-o. Este compatibil doar cu puşcăria. Nu văd de ce breasla ar trebui să se comporte asemeni PSD-ului care l-a dus cu alai pe Bivolaru la Parchet şi la judecată, ca să intimideze magistraţii, sau asemeni aceluiaşi PSD care a organizat manifestaţii de susţinere a baronului de Argeş, Constantin Nicolescu. Solidaritate de breaslă? Cu cine? Cu nişte ziarişti care torpilează zilnic aceeaşi persoană, lăudând pe faţă puterea? Ăsta este rolul unei televiziuni? Dacă ar fi critici, măcar de ochii lumii, şi cu cei care ne conduc, i-aş considera jurnalişti. Dar când faci emisiuni în care îl desfiinţezi pe unul având în sprijin, ca invitaţi, pe actuali parlamentari din arcul puterii, este de neînţeles. Dacă tot îl critică pe Băsescu, pot măcar să nu laude puterea sau să nu cheme actualii politicieni de la putere. Dar ei au sarcini trasate clar, trebuie să combată, trebuie să laude.

Desfiinţarea postului de televiziune Antena 3, ar fi soluţia cea mai potrivită, ca să terminăm odată cu dezinformările ce zăpăcesc oamenii. Dacă şi Voiculescu va fi judecat şi condamnat iar Antena 3 va fi desfiinţată, atunci să fiţi siguri că se vor termina scandalurile şi toate zvonurile că totul vine doar de la Băsescu. Dacă preşedintele Băsescu este liniştit şi nu spune nimic, scandalagii se întreabă de ce tace şi spun că nu este bine că tace. Dacă Băsescu iese şi vorbeşte, scandalagii se revoltă şi întreabă că de ce iese şi, la fel, ca nu este bine. Aşa că metoda, ca să fie linişte, este una singură, arestarea lui Voiculescu, pentru că sunt destule motive şi, apoi, închiderea postului Antena 3.

În momentul în care am auzit de invitaţia lui la DNA, m-am gândit la felul şi motivul pentru care a fost arestat unul dintre cei mai sângeroşi gangsteri din America. Al Capone a fost arestat şi încarcerat pentru evaziune fiscală şi nu pentru crimele făcute. Procurorii nu au reuşit să-i pună în cârcă niciunul dintre asasinate. Voiculescu, omul nostru, deşi este anchetat şi trimis în judecată de 1699 de zile, în Dosarul “I.C.A” şi sunt probe ca pe picior de groase pentru o condamnare binemeritată, nu a păţit nimic, până acum. Aşa că poate, în acest dosar de şantaj, îşi primeşte “răsplata” tuturor abuzurilor şi ilegalităţilor comise. Istoria se poate repeta.

Sper că mârşăviile proferate la adresa procurorilor şi judecătorilor să întărească determinarea acestora, pe principiul care – de data asta merge la fix – “ce nu te omoară, te întăreşte!”. Dacă eu aş fi procuror sau judecător şi aş vedea cum sunt bălăcăriţi şi împroşcaţi cu toate mizeriile colegi de ai mei de către mafioţi, aş ştii, cu siguranţă, ce am de făcut, când mă voi întâlni cu ei, cu mafioţii. În astfel de condiţii, magistraţii trebuie să se constituie într-o adevărată castă. Ce păţeşte azi unul sau altul, mâine poate păţi oricine. Prin urmare, pedepse maxime! Sunt aproape sigur că dacă se va ajunge, în final, la pronunţarea vreunei sentinţe în cazul Varanului, toate porcăriile din televiziunea sa vor conta în anii şi lunile de “prizonierat politic” pronunţate.

ROMEO POPESCU