Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Structura socială, context pentru dictatură

În urmă cu o decadă, văzând semne de însănătoșire a societății, am început să sper că lucrurile o vor lua în direcția bună. Am crezut așa urmărind reacțiile populației în fața nemerniciei clasei politice. Mi s-a părut că oamenii nu mai acceptă să fie conduși de decidenți hoți, mincinoși și fără școală. M-am înșelat.

Dintr-un motiv pe care, cel puțin în acest moment, nu îl descifrez, în ultimii trei ani societatea s-a degradat accelerat. Exclud din raționament politicul despre care oricum am o părere extrem de proastă. Mă refer strict la populație, la acea pătură care s-a îngroșat până a devenit o plapumă pentru tâlharii cu costum și cravată cu care poporul a semnat un parteneriat otrăvit pentru țară. Ei fură și scapă de pușcărie, iar în schimb o parte din cetățeni primesc salarii, ajutoare sociale și pensii mai mari.

M-am întrebat, și cred că orice om rezonabil se întreabă, cum este posibil să îți furi cetățenii la lumina zilei, să minți, să-i jignești și să-i și bați în cele din urmă, dar să primești în continuare aplauze. Pătezi credibilitatea tuturor instituțiilor statului numind o analfabetă la șefia Guvernului României, faci evident praf toată politica externă și tot ești girat de un procent considerabil de cetățeni cu drept de vot. La asta, singura explicație este modul cum gândește românul de azi. Pot fi acuzat de retorică insultătoare, dar nu mai pot să gândesc în asemenea condiții decât astfel. Un analfabet nu este deranjat niciodată de faptul că destinele îi sunt conduse de o analfabetă. Un hoț nu incriminează vreodată hoți. În ultimă instanță, un prost nu va înțelege în vecii vecilor că repercursiunile asupra națiunii sunt de dimensiuni catastrofale.

Sunt adversarul jurnaliștilor care folosesc, mai ales în editoriale, citate din ziceri ale unor personalități publice, crezând cu tărie în propriile opinii, bune sau greșite, neargumentate de exprimări axiomatice ale altora, oricare sunt ei și indiferent cât de recunoscuți ca filosofie. Însă nu pot să nu mi-l amintesc pe Petre Țuțea care în marea și multa lui înțelepciune, nu recent, ci de mult timp, a concluzionat că cei 13 ani de temniță au fost făcuți pentru un popor de idioți. Nimic metaforic, nimic precum în romanul lui Dostoievski. Idioți pur și simplu. Garanți ai unor netrebnici care au aruncat România în cea mai adâncă fundătură.

Atunci când o persoană, printr-o formă de guvernare, sprijinit de un grup restrâns, deține autoritatea supremă și apar și forme de violență derivate din aceasta, avem de-a face în mod clar cu o formă de dictatură. Așa este explicată dictatura și totalitarismul.

Fac referire în mod direct la PSD, mai exact la cei care au confiscat acest partid. Avansarea comandantului represiunii manifestației din 10 august 2018, Laurențiu Cazan în funcția de Director General al Jandarmeriei București este o dovadă de uz de forță politică care nu mai ține cont de nimic. Prin această acțiune publică, PSD nu a vrut altceva decât să demonstreze că urinează pe orice principii democratice sau deontologice politice și să dea un avertisment tuturor opozanților. După ce slugoiul Tudorel Toader se va ejecta din carcasa de jurist și îl va schimba și pe Procurorul General, Constantin Lazăr, un singur om și camarila lui va controla statul român. Rămâne să aflăm un alt răspuns, la o altă întrebare. Ce va face un politician mediocru, președinte de partid cu rădăcini comuniste, condamnat penal la închisoare, cu toată puterea unei țări?