Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sprijin din afara ţării

În ultima săptămână liderii PNL şi PSD, în frunte cu Crin Antonescu şi Victor Ponta, şi-au lansat o serie de acuzaţii publice reciproce, vorbind inclusiv de riscul ruperii USL şi al căderii Guvernului. Gândul că Victor Ponta i-ar putea sufla prima funcţie în stat, l-a trezit la viaţă pe Antonescu. Brusc, liderul PNL s-a întors la discursul închegat şi plin de venin de altădată, lăsând impresia că premierul îl inspiră mai mult decât a făcut-o Traian Băsescu vreodată. Ce-i drept, Ponta însuşi a fost cel care l-a alimentat cu muniţie, oferind o explicaţie puerilă în contextul Roşia Montană. ”Eu am fost împotriva proiectului Roşia Montană, prima dată, înainte să cunosc aproape nimic despre proiect, pentru că era susţinut de Traian Băsescu. Şi am zis că, dacă îl susţine Traian Băsescu, sigur e ceva rău”, a afirmat el.

În contextul diferendumului dintre ei, în mediul politic au apărut primele informaţii privind susţinerea pe care Crin Antonescu a primit-o din partea miliardarului George Soros. Conştient că nu are nicio şansă la prezidenţialele din 2014, Crin Antonescu a căutat sprijin în afara ţării. Soros i-a deschis uşi pe care nimeni altcineva nu ar fi fost dispus să i le deschidă. Cu ajutorul lui Soros, în câteva luni, în jurul PNL-ului au început să graviteze importante forţe internaţionale. Aşa se explică reacţia surprinzătoare a lui Antonescu şi încăpăţânarea cu care acesta se opune proiectului Roşia Montană.

După elanul protestelor de duminica trecută, devine tot mai evident cum va sfârşi protestul anti-RMGC. Se vede bine că Crin Antonescu se pregăteşte de alegeri, iar alăturarea de Victor Ponta, într-un pol politic precum USL, devine tot mai nocivă. Dar dacă PNL-ul se pregăteşte să iasă de la guvernare? A făcut-o şi PSD-ul odată, tot înainte de alegeri şi, bineînţeles, după ce au văzut situaţia jalnică a vistieriei naţionale. Acum situaţia pare identică, sunt probleme din ce în ce mai mari cu plata salariilor, pensiilor, investiţii ioc şi măsurile care se vor lua vor fi din ce în ce mai nepopulare. PSD-ul nu mai ştie exact dacă îl va susţine pe Crin la preşedinţie şi, ca atare, îl şi vede, cu partid cu tot, în opoziţie?

Este mult mai uşor să dai din gură şi să nu faci nimic şi ne-au demonstrat acest lucru din plin. Este un motiv suficient de bun ca să iasă de la guvernare, mai ales dacă merg separat la alegeri. PSD-ul are câştig de cauză. Guvernul nu a realizat nimic până acum dar continuă cu măsurile sociale, or acesta este electoratul PSD. Liberalii, ca să poată să atragă electorat, trebuie să fie în opoziţie. Totuşi, liderii USL au decis să îngroape, deocamdată, securea războiului sau, măcar, să o ţină departe de ochii publicului. Cel puţin asta susţine liderul suprem al USL. El a anunţat că a discutat în cursul zilei de marţi cu Crin Antonescu şi că s-a “împăcat” cu acesta, după contrele dure din ultimul timp.

PS – Legătura lui George Soros cu proiectul de la Roşia Montană se pare că nu se opreşte la perimetrul de exploatare din Apuseni şi protestele din Piaţa Universităţii, ci are rădăcini în Rusia. În anul 1998, Rusia a traversat o perioadă crudă. Bursa şi rubla s-au prăbuşit, iar Moscova se vedea incapabilă să îşi plătească datoriile. New York Times – aprecia că Soros, ar fi pierdut circa 2 miliarde de dolari, ca urmare a crizei din Rusia. La bursa zvonurilor se spune că acţionarul majoritar al Gabriel Resources, Beny Steinmetz, miliardarul de origine israeliană, ar fi râs de Soros. Acesta se pare că a aflat şi, de atunci, a pornit un război care se poartă, prin terţi, pe diferite continente.

 ROMEO POPESCU