Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Slăvitul Iohannis

A început “războiul rece” în USL. Fiecare parte se înarmează, iar opoziţia de-abia aşteaptă să izbucnească războiul între cele două formaţiuni politice. Înscris de curând în PNL, Klaus Iohannis – primarul Sibiului, a fost primit cu entuziasm în partidul lui Brătianu. Surprinzător, Consiliul Naţional al PNL i-a acordat acestuia derogare de vechime, astfel încât el a putut candida (singur) la funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului în Congresul Extraordinar al PNL şi a mai şi câştigat-o. PSD-iştii au interpretat secretomania primirii în partid a sasului sibian drept o mutare împotriva premierului Ponta. Şi, ca atare, “lovitura asta de imagine” va avea un efect de bumerang pentru liberali, în general şi, în particular, pentru Antonescu. Şi-a făcut-o cu mâna şi gura lui. A lucrat pe la spate PSD-ul. Care nu uită, nu iartă! Că prea s-a fript de multe ori cu supa, cu mai toate partidele, care i-au tras clapa în anumite momente foarte importante, ca să nu sufle şi în iaurt.

     Crin Antonescu întinde prea mult o coardă care riscă să se rupă, în timp ce prezidenţialele se apropie vertiginos, alegeri în care speră la sprijinul necondiţionat al fratelui mare social-democrat. Totuşi, eu cred că nu-s motive de îngrijorare în PSD. Lucrurile mi se par simple. După adoptarea Constituţiei şi a regionalizării, USL se poate rupe, iar pentru orice eventualitate Ponta îi atrage la guvernare pe “patrioţii” de la UDMR. Apoi, la prezidenţiale, merg la câştig cu “independentul” Oprescu. Iar Antonescu şi liberalii lui o vor lua în mână, de Mălineanu. Că la astfel de aranjamente, cei de la PSD sunt mari maeştri, doctori docenţi.

     Antonescu a încercat prin această mutare atât contracararea demonstraţiei de forţă a PSD, cât şi a alianţei ce se pregăteşte împotriva sa în interiorul PNL. În principiu, nu am nimic cu Iohannis, dar omul ăsta nu-mi inspiră încredere, în ciuda alurei lui de neamţ spălăcit. Nu pot să am încredere într-o persoană care îşi dă mâna cu Felix Turnătorul, Crin Antonescu şi Jiji Becali. Dacă Iohannis voia să facă ceva cu adevărat serios, nu se amesteca în troaca politică uslamistă. Acolo, Antonescu îşi doreşte preşedinţia cu orice preţ. Este obsesia vieţii lui, o manifestare tipică nulităţilor, a oamenilor mărunţi măcinaţi de complexe. Pe de altă parte, Iohannis nu este atât de naiv pe cât pare. El vede în perspectivă mai bine decât Antonescu. Iohannis ştie că Antonescu nu e veşnic la conducerea PNL şi, prin urmare, nu este exclus ca şi el să vadă în PNL o rampă de lansare în politică sau la conducerea de vârf a ţării.

     I-a lucrat Crin Antonescu pe liberali, la marea artă. Şi-a făcut partid de buzunar. A riscat şi a câştigat şi a desfiinţat orice urmă de opoziţie în partid. Părerea mea e că nu el este singurul sau cel mai mare vinovat. Că vorba aia: “Nu-i prost cine cere!”. El a cerut puteri sporite/nelimitate la congresul la care a fost ales şi guguştiucii liberali i-au dat. Şi acum îşi muşcă pumnii că au pierdut trenul. Sunt nu naivi ci proşti de-a binelea, dacă cred că Antonescu le mai dă înapoi sau renunţă la ce ei, de bună voie, i-au dat. La congresul abia încheiat, s-a văzut realul PNL. Un partid adevărat de stânga, cu apucături de partid totalitar. Cu un singur candidat la preşedinţia partidului şi cu un politician importat în ultimul moment (căruia i-a oferit locul doi la conducerea partidului), PNL-ul trece oficial, de la dreapta la stânga, concurând PSD-ul. Oportuniştii de dreapta, cei incapabili să deschidă o afacere, cei ce nu ştiu ce înseamnă măcar valoare adăugată, cei ce nu au produs un RON din afaceri, se “dau” acum liberali.

     Este extrem de interesantă, totuşi, declaraţia lui Iohannis: “Pot fi premier!” Adică, ai grija PSD ce şi cum cu liberalii, cu candidatura lui Antonescu, că dacă o să calci strâmb, spargem USL, facem o altă majoritate şi tu, Ponta şi PSD, rămâneţi cu ochii-n soare!

     Acum, depinde cât de lungă/scurtă va fi lesa cu care Antonescu îl va ţine pe Iohannis în PNL. Dacă va dori să-l transforme într-un subaltern gen Fenechiu, Hassoti sau Norica, s-ar putea ca sasul să-i dea cu tifla şi să plece din PNL, la fel de repede şi de neaşteptat precum a intrat. Dacă “lesa” va fi mai lungă, Iohannis poate să devină un pion important în PNL şi chiar un partener serios de discuţii pentru PSD. La urma urmei, haideţi să fim serioşi. Nimeni nu crede că Iohannis a intrat tocmai acum în PNL din prea multă “dragoste şi preţuire” faţă de Antonescu, Fenechiu, Marga sau Hassoti. Are el planurile lui. Deocamdată e în PNL. Mai multe vom afla peste câteva luni. Iar micul Titulescu înghite-n sec şi afirmă: Iohannis e un imens câştig pentru USL!…

PS – Unic candidat, Crin Antonescu a dominat şi a fost ales, la al “paişpelea” Congres, cu 103%. Am trăit un moment ridicol de istoric. Dar steaua lui Antonescu este pe cale de dispariţie. Cooptarea lui Iohannis în PNL este începutul sfârşitului. În epoca interbelică, saşii au fost traşi pe sfoară de partidul Brătienilor. Iohannis este Calul Troian în rândul PNL-lui însă nu se ştie al cui este!

ROMEO POPESCU