Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sindromul “Marilor Proiecte”

Multe lucruri deosebite se întâmplă azi în lume. La noi, ţara e sufocată de iarnă, bursa scade și leul rămâne puternic, în extern se deschide Iranul, dar nu pentru noi, Moldova se întoarce la URSS şi multe, multe altele. Iar ai noştri conducători, în frunte cu guvernatorul coloniei România, cu ce se ocupă? Klaus Iohannis, la Palatu’ din Deal, a clocit un proiect faraonic intitulat “România educată” şi l-a anunţat la festivitatea consacrată de Academia Română Zilei lui Eminescu. Ţara arde şi baba se piaptănă!

Proiectul e o înșiruire de vorbe vagi, abstracte, fără nici o referire la un fapt concret ce ar trebui să fie îndeplinit. Trecând în revistă alte Proiecte faraonice lansate de guvernările post-decembriste, am constatat un nărav cu valoare de boală incurabilă al politicienilor: preferința pentru Proiecte uriașe, vizând transformări revoluționare, schimbări din temelii în defavoarea lucrurilor aparent minore, dar mult mai importante pentru viața de fiecare zi a cetățeanului.

Practica ne-a arătat că este uşor să anunţi un Proiect bombastic, răsunător, de proporții faraonice şi nu te mai osteneşti apoi să-l transpui în practică, deoarece din start e imposibil de concretizat într-un mandat prezidențial. Noi nu de proiecte faraonice, imposibil de îndeplinit avem nevoie, ci de proiecte mici, care, prin concretizare, ar face viața cetățenilor un pic mai bună. Într-o ţară care colcăie de corupţie şi interese, nu te poţi apuca de nici un fel de proiecte. Toţi cei care propun asta o fac pentru imagine. E mai mult decât evident că sunt vrăjeli pentru cei care încă mai cred în acest tip de politică bazată pe vorbe spuse pompos.

România eternă suferă de sindromul vorbelor goale. Ştim cu toţii cum în locante, cârciumi, parcuri sau locuri publice se strâng bărbaţii pentru a discuta politica naţională, dând sentinţe generalizatoare care nu admit contraziceri, ba chiar nici nuanțe. Vorbele zise de Klaus Iohannis la Academie se definesc și ele prin vorbele astea generalizatoare. Vrea, într-un an, să se formeze “omul nou”. Vrăjeli! România educată, România puternică, România Mare, România competitivă, România frumoasă, România ecologică, iată tot atâtea poveşti de adormit copiii pe care le-am mai auzit.

Noi nu reuşim să dăm zăpada din faţa casei şi ne propunem cai verzi pe pereţi. Dar neamţul visează periodic cu ochii deschişi şi apoi tace îndelung. Povestea asta cu visatul cu ochii deschişi îmi aduce aminte de un iepure care întâmpină nişte dificultăţi. Trebuia să doarmă cu ochii deschişi pentru că avea pielea prea scurtă. Oare, devine musai ca într-un an să se formeze „omul nou”? Unde am mai auzit noi asta?

Priviţi la Somnorilă, un parvenit fără coloană verticală, un anagramat, un individ obez nu numai la trup dar şi la minte. Fără pic de ruşine a cerut România Educată. Mă irită această sintagmă. Cum poţi educa, când tu şef de stat eşti un exemplu de prost pentru popor, nu ştii să vorbeşti bine româneşte, nu ştii să scri româneşte şi ai ajuns Împărat cu ajutorul serviciilor. Iohannis a fost pus preşedinte de SUA care controlează Serviciile Secrete. A fost singurul primar care s-a întâlnit cu un ambasador SUA şi asta de Crăciunul din 2013, cu un an înaintea alegerilor şi au petrecut o zi la Sibiu. Oare ce au discutat, că un comunicat de presă nu a fost dat publicităţii? Să deducem investirea lui în funcţia de Mason şef al României la Cotroceni?

Şi Ponta vorbea de „Marile Proiecte”. A făcut chiar un mic minister în acest sens şi l-a numit pe Şova ministru al Marilor Proiecte în “Cel mai cinstit Guvern”. În trei ani şi jumătate s-a ales praful de aceste mari proiecte ca şi de cinstea celor care au pus umărul la prăfuirea acelor mari proiecte – o parte dintre ei au ajuns în puşcărie, alţii sunt judecaţi, alţii dau cu subsemnatul la DNA.