Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Să facem turism de calitate la Vâlcea! Hai că se poate

Să ținem pasul cu vremurile, cică. Vâlcea, prin conducătorii ei aleși, se străduiește din răsputeri să țină pasul cu vremurile, mai ales că în ultimii ani, din punct de vedere economic, vâlcenii au fost loviți crunt, prin decimarea, cu bună știință, a platformei chimice. Așadar, lipsiți de locuri de muncă stabile, vâlcenii și-au întors fața către turism, unde Mama Natura ne-a binecuvântat din belșug.

Avem trei stațiuni balneo-climaterice Călimănești-Căciulata, Băile Olănești și Băile Govora, stațiuni recunoscute în plan internațional pentru extraordinarele beneficii ale apelor sulfuroase care vin din pământ. Și pentru că Dumnezeu ne-a pus nouă, vâlcenilor, mâna în cap cu asemenea bogății, mai trebuie să ne și luăm soarta în mâini și să ne bucurăm de lucrurile cu care am fost hărăziți.

Așadar, observ de ceva timp că stațiunea Călimănești se mișcă bine, Olăneștiul vine și el repede din urmă, numai în Băile Govora zici că timpul s-a oprit în loc. Nu investițiile lipsesc la Govora, că, de bine de rău, s-a mai construit, însă se pare că nu prea există o politică a dezvoltării la Băile Govora. Totuși, vrem, nu vrem, primarul dă tonul muzicii investiționale într-o localitate. Și este clară diferența, spre exemplu între Govora și Călimănești.

Desigur, cârcotașii vor spune: păi sigur că da, Călimăneștiul oricum s-ar fi dezvoltat că e la Drumul Național 7. Nu știu dacă acesta este, într-adevăr, în acest moment, un avantaj. Statisticile arată că cel puțin un accident de circulație grav la câteva zile are loc pe DN 7, iar traficul în zonă se blochează de la o oră în sus. Și atunci nervii șoferilor se întind la maximum că nici piscinele și saunele construite în ultimii ani nu reușesc să alunge stresul adunat în minutele și orele de frustrare ale șoferilor blocați în trafic.

Cu toate acestea, în ultimii ani, Călimăneștiul a cunoscut o dezvoltare fulminantă, investindu-se în locul unde Mircea cel Bătrân își doarme somnul de veci, zeci de milioane de euro. Aproape peste noapte, după ce administrația locală a reușit finalizarea unor importante proiecte pe fonduri europene, au apărut hoteluri noi, pensiuni, piscine moderne, centre SPA de ultimă generație, stațiunea transformându-se într-o forfotă continuă.

Date statistice de ultimă oră arată că numărul turiștilor s-a triplat în ultimii doi ani, mai ales că anul 2015 a fost anul în care stațiunea Călimănești s-a schimbat la față. Dacă în anii precedenți, componenta balneologică era locomotiva turismului aici, vara anului 2015 a schimbat fundamental lucrurile, aducând în principal divertismentul și agrementul pe primul loc. La Călimănești, investitorii privați au înțeles și s-au adaptat cerințelor clienților, reușind să atragă în stațiune tinerii, și nu doar cei care vin pentru apele minerale.

Tinerii sunt atrași la Călimănești nu numai prin punctul de atracție principal, Complexul Aqua Park din Căciulata, ci și de cele peste 12 piscine disponibile non-stop.

Un punct în plus îl constituie, cu siguranță, croazierele cu vaporașul pe râul Olt, care deja au intrat în obișnuiță, Primăria Călimănești devenind și ea un actor pe piața de turism din zonă, stimulând astfel diversificarea ofertei.