Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România se duce de râpă, românii cresc PIB-ul altor țări

Anomaliile de pe piața muncii din România se văd chiar și cu ochiul liber, chiar dacă nu ești specialist. Consilierul BNR Adrian Vasilescu avertiza public zilele trecute asupra pericolului ca România să piardă în continuare sute de milioane de euro dacă nu se găsește o soluție pentru a-i convinge românii care muncesc în străinătate să se întoarcă acasă.

”Nu putem neglija că trei milioane de români, care sunt inevitabil dintre cei mai întreprinzători şi mai îndrăzneţi, au plecat din ţară şi fac PIB pentru alte ţări. Un milion pentru Italia, un milion pentru Spania, 3 – 400 mii pentru Marea Britanie”, a spus Adrian Vasilescu.

Italia, Spania şi Marea Britanie sunt ţările unde muncesc 2,5 milioane de români. Munca lor, răsplătită incomparabil mai bine acolo decât acasă, înseamnă beneficii pentru ţările respective. Asta în timp ce Produsul Intern Brut al României este pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Spre exemplu, pentru 2017, România are “bugetat” un PIB de 816 miliarde lei. Cu 6% mai mult decât anul trecut în condițiile în care cheltuielile publice cresc cu 15%. Pentru ca în următoarele 6 luni să ajungem valoarea PIB-ului “bugetat” ar trebui să muncim toți, zilnic, chiar și PSD-iștii. Luna august în România, la fel ca în Europa, este luna concediilor. Și astea plătite tot de la stat (unele deja mărite). Deci am mai pierdut o lună.

Conform Eurostat suntem țara cu cea mai slabă productivitate din UE. Ce este de făcut? Păi ar cam trebui să muncim astfel încât să nu depășim deficitul asumat de 3% pentru 2017.

Avem, de asemenea, prea multe zile libere legale. Oare ne permitem în România să muncim doar 10 luni pe an în condițiile în care 3,6 milioane de români muncesc pentru 5 milioane de pensionari și 1,2 milioane de bugetari. Pe cei 3 milioane de români care muncesc afară nu-i mai punem la socoteală că ei cresc PIB-ul altor țări.

Guvernul PSD a ajuns la fundul sacului și caută în disperare soluții alternative, în opinia mea, din cele mai nefericite: plafonarea indemnizațiilor pentru mame și copii, cont separat pentru plata TVA, naționalizarea pilonului 2 de pensii, suprataxarea sistemului bancar etc.

Sper doar să nu ajungem în situația Grecia, însă la cum se prefigurează situația nu cred că mai avem mult. Între timp, oare Inspecția Judiciară îl va ancheta pe prim-procurorul României? E ceva de noaptea minții… preocupările noastre publice și dezbaterile din spațiul public sunt chiar penibile.

În momentul când vom discuta despre ce se întâmplă, pe bune, cu datele în față, cu țara asta, poate mai avem o șansă. Între timp, ne uităm la TV și vedem DNA, Kovesi, Popoviciu etc. Jenant!