Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Răzgândacul

Scandalul numirii procurorilor la şefia Parchetelor ia o nouă întorsătură. Alba-neagra politică ce se desfăşoară sub ochii noştri şi ai întregii Europe, prinde contur. Premierul Ponta s-a răzgândit din nou: Kovesi va fi propusă şef la DNA. Anterior, răspunzând unei întrebări adresată de un jurnalist înainte de participarea la şedinţa CSM la care urma să se discute numirea procurorilor, Victor Ponta a confirmat că o va propune pe Kovesi şef la DNA, dar purtătorul de cuvânt al guvernului a dezminţit categoric informaţia, deşi declaraţia lui Ponta fusese surprinsă de televiziunile de ştiri. Numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA a fost vehiculată de întreaga presă, dar nu a fost niciodată confirmată explicit de premier până miercuri când s-a adresat printr-o scrisoare preşedintelui CSM, anunţând că a decis să facă propuneri pentru şefia Parchetelor. S-a răzgândit: tot Kovesi e cea mai bună.

     Liberalii, în frunte cu Crin Antonescu, au reacţionat vehement, spunând că nu sunt de acord cu o asemenea numire, acuzând-o pe procuroarea în cauză că este o apropiată a lui Traian Băsescu şi că, în calitate de fost procuror general, este responsabilă pentru dosarele de la referendumul pentru suspendare. La prima vedere s-ar putea spune că Ponta este un băiat bun, el fiind de acord cu numirea doamnei Kovesi la DNA dar Antonescu şi liberalii s-au opus. Ceea ce până la un punct este adevărat. Dar, în acelaşi timp, dacă dorea să rezolve el problema, asumându-şi răspunderea, în cele 45 de zile de interimat, putea să o facă. Sau, dacă dorea să urmeze un alt mod de desemnare a procurorilor, trebuia să poarte o discuţie cu CSM, înainte de a face jocuri de glezne pozând în băiatul bun. Acum, el trebuie să facă unele compromisuri cu Diavolul pentru că aşa e situaţia politică. La urma urmei şi Galileo Galilei a făcut compromisul cu Inchiziţia spunând că Soarele se învârteşte în jurul Terrei, ca să scape de rug.

     Dacă lucrurile vor ieşi prost, cum cred că se va întâmpla, oricum răspunderea şi preţul îl va plăti Ponta. Iar preţul o să fie un blocaj total din partea UE şi FMI, situaţie în care guvernarea devine imposibilă. Situaţie în care principalii responsabili sunt liberalii. Dar, există, totuşi, o variantă favorabilă. Aceasta este “soluţionarea” procesului Voiculescu printr-o condamnare exemplară şi astfel se detensionează multe bombe cu ceas. Deci, tot justiţia este cea care trebuie să rezolve situaţia fără ieşire în care se găseşte ţara. Doar nu o să nenorocim un popor pentru a salva un infractor.

     Pe zi ce trece. mie îmi este tot mai clar că Antonescu este piatra de moară la gâtul României, presiunile din toate părţile devenind tot mai mari. Până şi Ponta începe să înţeleagă că lângă acest individ nu poate continua, încă 4 ani, guvernarea ţării, astfel încât propriul său destin politic să nu fie serios afectat. Poate acum este momentul cel mai oportun să scape de Antonescu, de PNL-ul cu miniştrii “problemă” prin numirea doamnei Kovesi la DNA. Ar fi o mişcare într-adevăr “machiavelică” iar Victor Ponta ar creşte foarte mult în ochii europenilor şi în cei ai americanilor care ar fi dispuşi să treacă peste titlul de “plagiator” ce atârnă de el.

     Acum putem vedea, într-adevăr, dacă Ponta este cu adevărat un politician sau numai un “pisoi”, aşa cum l-a caracterizat preşedintele Băsescu, situaţia asta nouă oferindu-i, totuşi, şansa să devină “leu”. Acum se va vedea dacă Ponta s-a maturizat cât de cât. Din modul cum înţelege să desemneze un procuror de valoare, dispus să lupte cu corupţia, se va vedea dacă este dispus să-şi asume lupta împotriva corupţiei sau merge, umăr la umăr, cu Antonescu, pentru protecţia corupţilor. Acest semnal este foarte important pentru toţi cei care urmăresc evoluţia statului de drept, respectiv independenţa justiţiei, în România. În primul rând UE, pentru că suntem parte a acestei construcţii europene. Desigur că acest proces este în derulare, urmând numirea multor alţi şefi şi subşefi în diversele funcţii de la Parchetul General şi DNA. Nici acestea nu sunt lipsite de interes, iar dacă Ponta face rabat acolo, semnul este că nu e cinstit, ci doar şmecher. Dar, nu numai.

     Mediul de afaceri este interesat pentru a putea şti dacă investeşte într-o ţară sigură, stabilă şi predictibilă. De asemenea, organismele financiare urmăresc cu interes ce se întâmplă la noi din această perspectivă şi vor hotărî dacă ne mai finanţează sau nu. Sunt lucruri fireşti pentru care nu ar fi trebuit să ne împingă nimeni de la spate, dacă acest mamut USL nu venea din start cu obsesia acaparării justiţiei cu scopul de a-şi salva puşcăriabilii, acum şi în viitor. De aceea s-au adunat toţi sub această umbrelă protectoare.

P.S.: S-ar putea ca Ponta să se răzgândească şi a patra oară şi să ne trezim cu alte complicaţii mult mai mari. Totul depinde însă de Varan şi de modul cum Antonescu îi va executa ordinele. Nu cred că USL se va rupe, deoarece calculul ne arată că în caz de rupere a Alianţei, perdant nu poate fi altul decât PNL, iar Antonescu nu doreşte acest lucru.

ROMEO POPESCU