Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ratele care ”ne doare” și băncile fără profit

Că România este țara tuturor posibilităților o știm toți cei care încă ne mai facem veacul pe aici și nu am luat încă drumul străinătății, iar cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al filialelor bancare din România, care ani de zile au declarat impozit pe profit zero.

Premierul Mihai Tudose este decis să rupă pisica în două în această privință, având în ultimul timp mai multe intervenții publice despre situația băncilor. Recent, premierul a spus că din 36 de bănci active în România 18 nu declară profit, lucru care i se pare incorect.

Subiectele fierbinți ale zilei, gen cum se mai păruie DNA cu Inspecția Judiciară sau marea concluzie a comisiei de frecarea mentei a alegerilor din 2009, nu mă interesează. Cu ce se îmbunătățește viața noastră de zi cu zi dacă stăm conectați la interminabilul scandal din Justiție, practic la reglările de conturi dintre taberele beligerante? Cu nimic! Cu Kovesi sau nu în fruntea DNA, noi tot n-avem autostrăzi, iar în iarna ce-o să vie, facturile vor fi clar umflate.

Ca să nu mai vorbim despre concluziile comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor din 2009. Cică guvernul și președinția de atunci au fraudat alegerile în favoarea lui Traian Băsescu. Așa și? Îl pun ăștia pe Geoană președinte? Mihaela dragostea mea devine prima doamnă a țării? Nici gând… Nimic de genul acesta nu se poate întâmplă. Și atunci pentru ce atâta tevatură?

Cu toții, ar trebui să încercăm să evităm manipulările servite zilnic pe posturi TV și în mediul on-line și să ne ocupăm, să scriem sau să luăm atitudine despre problemele care ”ne doare” și ne lovesc rău în buzunare, adică rate la bănci, facturi la utilități tot mai mari etc.

Mi se pare important subiectul băncile din România care nu au profit, bietele de ele, la fel cum mi se pare important și faptul că dobânzile în România sunt mai mari, aproape duble, față de cele din UE, la aceleași bănci.

Războiul premierului Tudose cu băncile este unul de uzură și chiar dacă susține că 18 dintre cele 36 de bănci care funcționează în România au declarat la sfârșitul anului trecut impozit pe profit zero sau chiar pierderi, este greu de crezut că se va și întâmpla ceva în plan practic. Guvernul este cel care caută împrumuturi cu dobânzi mici, iar sistemul bancar al unei țări este foarte important pentru buna funcționare a economiei, în ansamblul ei.

Chiar sunt curioasă dacă se va și întâmpla ceva după declarațiile premierului, destul de curajoase, aș putea spune. Îți trebuie mult tupeu să te iei cu băncile de gât și să declari că nu îți ții banii pe card și îți ridici salariul de la casierie.