Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Răscoala primarilor

Asociaţia Comunelor din România a lansat un atac deosebit de dur la adresa Executivului, într-un document depus la Guvern. Aproape 2.800 de primari, marea majoritate de la PNL şi PSD, au acuzat Guvernul Ponta că le subminează comunităţile şi spun că “deziluzia este generală” faţă de cum îi tratează USL pe edili. Ei consideră că sunt trataţi ca fiind “oameni de mâna a doua, a treia, a patra” şi că o ipocrizie mai mare nu a fost nici măcar pe vremea PDL. În plus, ei cred că guvernanţii subminează conştient comunele şi impun “noi biruri” fără să dea bani pentru proiectele vitale. Drept urmare, ei ameninţă cu boicotarea alegerilor din 2014 şi a referendumului pentru revizuirea Constituţiei, cerând o întâlnire cu Victor Ponta până la 27 august. Când zic ei că vor ieşi în stradă. În “Protestul” Asociaţiei Comunelor din România se vorbeşte şi despre alte forme de protest dacă Guvernul nu va reacţiona “urgent la cele solicitate”. Cele mai dure ameninţări pentru partidele politice le constituie “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”.

În perioada comunismului circula o zicală: “Să te ferească Dumnezeu de burghezia comunistă” – cu referire la stipendiile pe care le primeau în plus activiştii de partid faţă de cetăţenii normali. Am scăpat de comunism dar a picat o năpasta şi mai mare pe capul nostru, a apărut burghezia uslamistă a lui Ponta, un balaur născut dintr-un amestec de comunişti, securişti, nomenclaturişti, tineri lupi care au prins ultimul tren de utecişti, repetenţi, plagiatori, corupţi, penali etc. Toată adunătura a simţit gustul ciolanului şi în această perioadă de criză ei nu mai văd nimic altceva. Lichelele vor să fie plătite cu două salarii (unul de la stat şi altul din AGA) şi, ca bonus, 80% din primarii USL vor să aibă poarta deschisă ca să poată fura din fondurile europene, în timp ce 75-80% dintre români trăiesc la limita pragului de sărăcie.

Faptul că aceste lichele forţează legea ANI, consfinţeşte convingerea că există corupţie la nivel înalt în structurile USL şi, organele abilitate, trebuie să se auto-sesizeze. Nişte derbedei politici nu pot să facă justiţie după pofta lor şi să sfideze o ţară întreagă. Sunt 53 de primari cu probleme de incompatibilitate, sesizate de ANI. Toţi au deschis procese în justiţie. Şi acum ameninţă de-a valma, plângându-se de câte în Lună şi-n stele. Are, totuşi, cineva, timp să creadă abureala ăstora? În realitate, problema lor numărul unu este chestia cu incompatibilitatea, din cauza căreia riscă să piardă accesul la borcanul fără fund cu miere bună, din care se înfruptă încă de pe vremea lui Ceauşescu. 99% dintre primarii din comune sunt nişte ţărănoi analfabeţi dar şmecheri, care au făcut averi uriaşe din complicitatea cu bandiţii imobiliari de teapa lui Becali, întârziind eliberarea titlurilor de proprietate şi punerea în posesie, până când, disperaţi, beneficiarii de drept le-au vândut la 10% din valoarea reală respectivilor bandiţi. În schimb, scot morţii şi căpşunarii care nu mai sunt în ţară de şapte ani la “vot”, îi şantajează pe ţărani că nu mai pupă pensiile sociale sau ajutoarele şi cumpără pe două beri sau o ţuică voturile nefericiţilor, ca să ia Ponta şi USL-ul lui 70%. Sigur, e frustrant pentru primarul hoţ mărunt – un găinar faţă de un Becali, Năstase, Silaghi sau judecătoarele care măsoară şpaga în milioane de euro – să vadă cât pot fura “cinstiţii” de la vârf. Dar să nu fim naivi să credem că intră în opoziţie. Vor rămâne soldaţi fideli ai USL, atâta timp cât li se va lăsa şi lor loc de furăciune. Şi asta s-a şi făcut.

Am aşteptat cu nerăbdare protestul lichelelor useliste anunţat că va fi în 20 august, dar nu a mai avut loc. Doream să le văd guşile, burtoaiele şi pungile de grăsime de pe faţă şi de pe corp, dar şi mesajului lor de îmbuibaţi. De penibili. Acum, au mutat data răscoalei pentru 27 august, după ce vor discuta cu premierul Ponta. Va fi răscoala hoţilor tovarăşi, se zice. Păi, Ponta şi Antonescu nu ajungeau în veci la putere fără fraudele masive la alegeri făcute de aceşti vătafi de plai, primarii, care acum sunt supăraţi nevoie mare că s-a descoperit că, în ignoranţa vanităţii lor, au încălcat în mod infantil prevederile legii. Vor răspunde penal, indiferent că fac ei grevă sau mai ştiu eu ce vor să facă. Singurul lucru cu adevărat important pentru aceşti manipulatori de voturi este modificarea legii ANI pentru a putea rămâne cu borcanul de miere în braţe. Dacă românii vor accepta modificarea legii după pofta unor corupţi ahtiaţi după putere şi bani, putem să ne urcăm liniştiţi înapoi în copaci, fiindcă ne meritam titlul de “ţară bananieră”.

PS – Da, au dreptate primarii. Nu au avut bani în Opoziţie e una, dar să nu ai bani nici când ai ajuns la Putere, păi chiar că-ţi sare muştarul. Pe de altă parte, să nu fim serioşi, trebuie să îi înţelegem şi pe guvernanţi, fiindcă, nu-i aşa, între Palatul Victoria şi Palatul Parlamentului, dus-întors, România arată tare bine prin parbrizul fumuriu, cu şofer şi girofar. Problema de fond e simplă, oricum. Care e noul slogan? Noi vrem să muncim, dar nu ne lasă Traian Băsescu. Na, mai comentează ceva la asta dacă poţi.

Romeo Popescu