Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Povestea pulei. Varianta opoziției parlamentare

Finalul fiind incert ca deznodământ, la ce s-o fi gândit Creangă când a scris „povestea pulei”, doar el a știut, însă mie mi-a venit în minte scrierea asta a sa când am văzut ultimele ziceri ale opoziției parlamentare care, prin vocea lui Șică Mandolină, anunța că a adunat peste 233 de semnături pentru moțiunea de cenzură pe care o va depune peste câteva zile. În traducere matematică, exceptând minoritățile altele decât UDMR și neafiliații, toate partidele au semnat dărâmarea Guvernului PSD, fără nicio eroare. În practică, semnăturile sunt una, voturile alta. Dacă ar fi să mă iau după Tăriceanu care a declarat că există 238 de deputați și senatori pregătiți de asalt, înseamnă că de la neafiliați și minoritățile lui Pambuccian mai sunt 3 voturi de partea lor. Știm că cel puțin 5 parlamentari ALDE au trecut alături de PSD și că nu a existat vreodată un asemenea vot fără cel puțin o absență din opoziție, indiferent de motiv. Din ce se vede, cum am da-o, treaba e cam la limită cu o ușoară înclinare în favoarea social democraților care, având puterea, au altă plajă de influență și negociere.
În povestea asta a noastră, în locul țăranului care sădea porumb când a trecut Mântuitorul cu Petru pe lângă ogorul lui, îl avem pe Șică Orban umblând după voturi și, în locul babei care l-a învățat pervers pe țăran ce să facă cu pulile, îl avem pe Ponta. La sfârșitul creației lui Creangă, baba s-a ales cu ce-i trebuia și țăranul cu râsul lumii. Ca ipoteză, Ponta, sucindu-se, poate câștiga simpatia maselor pesediste ca salvator al guvernării și Orban cu penibilul nereușitelor succesive de a o da jos pe Viorica Dăncilă care, într-o asemenea situație, intră sigur în turul al doilea. Din varianta aceasta tot Ponta are de câștigat, deoarece Viorica sigur ia bătaie de la Iohannis și dispare din fruntea partidului, lăsând loc pentru o fuziune PSD – Pro România și pentru o candidatură a lui Victoraș la președinție peste cinci ani, vis la care fostul discipol al lui Adrian Năstase nu a renuțat vreodată. Bonusul la această stare îl întruchipează rămânerea în opoziție a liberalilor și useriștilor. Pentru ca varianta de lucru să fie transpusă în realitate mai este nevoie doar de iscarea unui conflict între Șică și Ponta. Este prematur să se întâmple până la depunerea moțiunii ca să nu se sperie liberalii care oricum sunt pe un drum fără întoarcere. Cel puțin în teorie, niciun lider politic care nu și-a pierdut mințile nu poate accepta ca următorul cincinal să fie dominat de PNL la toate capitolele, președinție și Parlament.
Spre deosebire de țăranul cu știuleții ce își muncise totuși pământul, Șică Orban a frecat menta, singurul său „merit” fiind contemporaneitatea cu greșelile catastrofale ale unui PSD sub Dragnea, cu încarcerarea acestuia, cu 10 august 2018 și cu înființarea USR care a determinat prezența la vot a unui electorat mult mai numeros decât ne obișnuisem, fapt ce a diminuat semnificativ procentele social democraților cu număr de votanți constant.
Dacă nu ați citit povestea la care am făcut referire și Viorica rămâne la Palatul Victoria, făceți-o. Este interesantă.