Acasă Editorial Organizația FRF a PSD

Organizația FRF a PSD

Să-i spună cine vrea lui mutu că politicul ignora un eveniment precum alegerile pentru șefia Federației Române de Fotbal. Sute de cluburi, mii de fotbaliști și sute de mii de suporteri implicați într-un proces electiv nu puteau scăpa din vedere. Nu este doar o speculație de presă, ci o realitate cu care m-am intersectat de-a lungul anilor. Ca să eliminăm comentariile, vizita electorală a candidaților în Vâlcea i-a avut ca amfitrioni pe feuda politică pentru Răzvan Burleanu pe Constantin Rădulescu, Președintele Consiliului Județean Vâlcea și pentru Ionuț Lupescu pe Mircia Gutău, Primar al municipiului reședință de județ.

În 2013, fiind la FRF un scrutin ce preceda două rânduri de alegeri, europarlamentare și apoi prezidențiale, Victor Ponta și Liviu Dragnea au mers personal la întâlnirile cu reprezentanții cluburilor pentru a se asigura că Gino Iorgulescu în bate pe Dumitru Dragomir, ceea ce s-a și întâmplat. Atunci, fiind ca și acum schema un club un vot, ca să vedeți seriozitatea unor asemenea alegeri, este de notorietate că președinții de cluburi și patronii nu au mai apelat la delegați. S-au înregistrat ei înșiși ca votanți de frica repercursiunilor partidului aflat la guvernare. Așadar, precedent în istoric există, iar unul dintre cei doi actori din 2013 încă mai există și el. În spatele cortinei, Burleanu pierduse din susținerea social-democraților și luase un cartonaș galben de la Dragnea, aflat în conflict cu Vasile Dîncu, tutorele actualului Președinte FRF. Detalii can-can. Despre decența personajelor politice de a sta departe de asemenea fenomene nu are sens să discutăm.

Sigur că fiecare dintre noi ne-am întrebat cum poate influența politicul un scrutin electoral sportiv. Răspunsul vine dintr-o urmă socialistă tușată atât zdravăn, încât a rezistat aproape treizeci de ani.

Din păcate, peste trei pătrimi din numărul cluburilor de fotbal din România sunt finanțate din fonduri publice. Din banii primăriilor, Consiliilor Județene sau ai ministerelor. Doar un sfert din acestea au capital privat. Apartenența la un partid sau altul a primarilor și a șefilor de județe colorează și fotbalul. Între ponderea politică din spectrul primăriilor și CJ-urilor și rezultatul votului alegerilor FRF este o relație direct proporțională, relativitate existând doar din cauza derutei izvorâtă din disputa între cei doi lideri PSD la care am făcut trimitere mai sus.

Ca să mai scăpăm de crispare, vă relatez o întâmplare care aduce a radio Erevan. În august 2016 are loc un eveniment sportiv de anvergură națională. O competiție senzațională cu echipe de fotbal din satele și comunele Teleormanului, denumită cum era și firesc Cupa Teleormanul. Coincidența face ca fix în aceeași zi și la aceeași oră, în aceeași localitate celebră Saelele cu o infrastructură sportivă de cinsprezece milioane de euro investite, să se afle și Liviu Dragnea care tocmai tăiase panglica la un cămin de bătrâni. Echipa câștigătoare a Cupei, titrata Rapid Buzescu a fost premiată chiar de secundul de atunci al lui Răzvan Burleanu de la FRF, delegat special pentru acel spectacol fotbalistic.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.