Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nimic remarcabil… doar retorică

Interesat până într-un punct, am asistat curios la toate vânzolelile autohtone din băltoaca asta politico-administrativă din ultimii doi ani și jumătate. Înjurături cât cuprinde prin presă, bătaie pe funcții și posturi de șefi și multe afaceri pentru sine, familie și mâglă. Cam atât s-a ițit din dorința unora de a ne conduce destinele și care ne-au promis că Vâlcea și Râmnicul ei vor rivaliza cel puțin cu Las Vegas, dacă nu cu Parisul.

Puterea politică PER – PSD – ALDE deține o majoritate absolută în județ și, ținând cont de faptul că Guvernul are aceeași coloratură, este de nescuzat lipsa măcar a unui singur proiect semnificativ pentru Vâlcea. Ca să nu interpreteze greșit cei cu minte îngustă sau puțină școală, fac referire la un proiect care să dea o direcție cetății noastre, altădată târg cu bresle. Ceva remarcabil… ceva pentru viitor. Nu aș fi crezut că un Mircia Gutău aflat aproape la finalul carierei sau un Constantin Rădulescu la început de șefie administrativă, nu individual, au un vis al lor pentru municipiu sau județ. Dacă au, îmi cer iertare, dar nu-l văd. Din activitatea lor răzbate doar o cadență administrativă fermă la Gutău, dar totul pe termen scurt și aceeași linie de cârpeli și alocări de bani buțini la Rădulescu. E drept, cam atât pot financiar instituțiile pe care le conduc cei doi, însă strălucirea vine din depășirea propriei tale limite și din găsitul de soluții la orice problemă.

Există două întrebări al căror răspuns lămurește treaba și ele nu sunt retorice sau adresabile doar primarului din Râmnic sau președintelui Consiliului Județean. Putem să ni le adresăm fiecare dintre noi. În ce fel de județ sau oraș trăiesc eu? Este industrial, turistic sau agricol? Ce fel de definire are zona unde viețuiesc?

Apoi, dacă ne întreabă cineva care este atracția principală, punctul vostru forte, ce răspundem? Nu vă gândiți la asta cu pârtia de la Obârșie până nu rezolvăm cu DN7A, care arată ca potecile din Kosovo după bombardament, că nu ține. Ori să o dați p-aia cu mănăstirile … Deci, cu ce ne lăudăm după aproape 30 de ani de la căderea comunismului?

În 2018, într-un oraș european, nu te lauzi în fața locuitorilor cu iluminat sau cu lipsa gunoaielor de pe străzi și nici în teritoriu nu este onorabil să vorbești despre petice de asfalt și acces la apă potabilă Dar, probabil susținătorii acceptă asemenea performațe și se bucură de ele. Ar fi de discutat de ce levitează netulburați șefii aceștia, însă intrăm pe o discuție despre ce ar fi trebuit să reprezinte presiunea Opoziției care, cu foarte mici excepții, la Vâlcea este ca tămâia.

Chiar, domnilor Gutău și Rădulescu, paloarea Opoziției vă lipsește să vă ambiționați să realizați ceva remarcabil? V-ați atrofiat amândoi pentru că nu simțiți nicio concurență în ceafă?

Mai sunt 21 de luni din mandatul alianței acesteia și nimeni nu pare îngrijorat de îmbătrânirea populației, de împuținarea acesteia prin părăsirea zonei, de scăderea natalității, de acutizarea lipsei forței de muncă de orice fel și de gâfâitul comercianților ce cu greu mai reușesc să plătească salariile angajaților și taxele. Pentru a face câteva lucruri prin Râmnic, Primăria s-a împrumutat vreo 5 milioane de euro pe tema cărora am auzit multe discuții, doar pe cea mai importantă nu. După părerea mea, nu-i sumă mare, numai că nimeni nu se întreabă de ce nu mai produce orașul reședință de județ câteva milioane de euro. Răspunsul lămurește starea urbei.