Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Masterat în şmecherie

Săptămâna trecută, comisia pentru revizuire a adoptat proiectul de revizuire a Constituţiei României. Proiectul urmează să fie înaintat conducerii Parlamentului pentru a solicita avize din partea Consiliului Legislativ şi Curţii Constituţionale. Din păcate, aşteptările populaţiei au fost din nou înşelate. Populaţia ar fi dorit nu o Constituţie periată şi peticită ci mai degrabă una nouă şi substanţial modificată. Un asemenea demers trebuia făcut nu de un grup de jurişti de diferite specialităţi ci de un institut juridic competent. Proiectul, în forma ieşită de la comisia condusă de Crin Antonescu, este lipsit de coerenţă, conţine teme de nivelul legilor organice, nu elucidează probleme constituţionale, limitând controlul cetăţenilor asupra guvernanţilor. Totodată, proiectul legislativ adoptat de comisie creşte şi întăreşte regimul de protecţie al parlamentarilor şi miniştrilor, limitând atribuţiile preşedintelui. Intenţia acestei comisii nu a fost să elucideze probleme, ci să servească nişte scopuri politice extrem de precise, de natură partizană.

Cu această Constituţie se va institui dictatura parlamentară. Şi să nu uităm că la cum este organizat parlamentul la noi, deciziile se iau în spatele uşilor închise de la partide, de către cei care finanţează din umbră majoritatea politică aflată la putere, pentru că deciziile vin de la şefii de partide, parlamentarii ridică mâna doar la comandă fără să ştie ce votează, iar pentru asta primesc şi ei un oscior de la stăpâni. De data asta USL-ul şi-a dat masteratul în şmecherie. Europa are, evident, o linie roşie. Dar USL-ul nu prezintă o lovitură de stat la “aprobat”, ca în 2012. De data asta îndeamnă poporul să facă “o lovitură de stat”. Iar UE, chiar dacă o să-şi muşte degetele de oftică, nu are cum să se bage. Este o lovitură de maestru.

Poporul este suveran şi nimeni nu are cum, din afară, să se opună voinţei acestui popor, câtă vreme suntem independenţi măcar cu numele. Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, adică nici parlamentarii. Pe de altă parte, puterea judecătorească trebuie să aparţină exclusiv justiţiei şi nu colegilor de breaslă ai celui suspectat/ învinuit. Asta-i încă o mizerie, pe lângă multe altele, din cauza cărora voi vota NU la referendumul legat de constituţia lui Antonescu, dacă se va mai face.

În plus, nu mă pot abţine să spun că mă dezgustă din ce în ce mai rău Cristian Pârvulescu pe care, acum mulţi ani, îl stimam. Comisia de revizuire nu mai e reprezentativă. Opoziţia a părăsit Comisia pentru că majoritatea PNL-PSD nu a acceptat amendamentele opoziţiei. Fără participarea reprezentanţilor tuturor partidelor politice parlamentare, proiectul Constituţiei nu este reprezentativ, deci nu mai e o Constituţie pentru toţi românii ci doar pentru cei 4,5 milioane care au votat cu USL în decembrie 2012. Modificările propuse reflectă o mentalitate mafiotă, de gaşcă, atunci când vine vorba de protejarea propriilor infractori, precum şi o crasă incompetenţă în restul “propunerilor”. Comisia USL (după ce a fost părăsită de reprezentanţii opoziţiei) a făcut propuneri având în vedere actuala majoritate din parlament şi interesele sale, crezând că va fi la putere pentru totdeauna. Dacă aceste aberante propuneri vor trece, USL poate avea surpriza ca ele să fie în avantajul actualei opoziţii şi să se întoarcă împotriva celor ce le-au elaborat. Se va repeta cazul “Năstase” care-şi pregătise culcuşul unui prezidenţiat de 5 ani, de care a profitat… Traian Băsescu!

USL nu a învăţat nimic din experienţele altor state: şi anume că în faţa lumii civilizate, majorităţile parlamentare nu au legitimitate dacă distrug statul de drept şi independenţa reală a justiţiei. Cazul Ungariei şi al Ucrainei, Belarus, Rusiei etc., sunt extrem de clare în ochii lumii civilizate, că nu sunt tari cu democraţie funcţională. “Comisia” nu cunoaşte proverbul conform căruia “nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte”? Sper ca toată această prostie rocambulească să fie blocată de CCR sau de votanţi. Pentru asta, este un bun motiv de a se ieşi în Piaţa Universităţii şi de a protesta împotriva viitoarei Constituţii care se vrea pe zi ce trece apărătoarea unei clase politice ce se crede deasupra oricăror organe competente şi a cetăţenilor în faţa căreia trebuie să răspundă.

În alte ţări, oamenii ies şi protestează pentru mult mai puţin, vezi Turcia cu Parcul Gezi, vezi Bulgaria etc. Ar fi un bun motiv ca mămăliga să explodeze pentru ca politicienii să ţină seama şi de oameni nu doar de interesele lor. Noi ar trebui să ne hotărâm ce vrem, ce regim democratic adoptăm. Cel original pe care l-am avut până acuma ne-a adus în stadiul de cea mai coruptă ţară europeană. Trebuie să înţelegem că aleşii noştri sau ne slujesc interesele, sau n-au ce căuta în fruntea ţării. Noi trebuie să conducem statul român, nu ei. Modificările propuse de Comisia condusă de “expertul” în drept Constituţional, dublul repetent la… istorie, Antonescu, au scandalizat ţara. Între liberali nu-s măcar vreo mie de români cu IQ mai mare decât cel al lui Crin?!

ROMEO POPESCU