Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Maimuţoiul roşu

Partidele din România se dovedesc a fi toate o apă şi-un pământ, nimeni nu mai crede nimic din ceea ce spun nişte fosile politice care se agită să vorbească şi atât. Doar naivii îşi mai imaginează că o ţară cu puţin peste 4 milioane de locuri de muncă şi 21,5 milioane de cetăţeni va prospera vreodată. Alambicul vorbelor şi “mâna invizibilă a economiei de piaţă” spală mintea românilor în vreme ce politicienii de top îi “coafează” la buzunar.

E uşor să fii premier în România, dacă eşti… Ponta. Băsescu e de vină că a murit Mihai Viteazu, că a devenit Ţara Românească paşalâc turcesc, că a fost omorât Tudor Vladimirescu, că s-a scufundat Titanicul, vinovat de Primul Război Mondial, de venirea la putere a comuniştilor în România, că a adus minerii la Bucureşti, că Iliescu nu este nici acum condamnat, că a vândut Flota României cu toate că atunci era preşedinte Iliescu şi prim-ministru Roman sau că nu se închină în faţa unor băieţi de cartier ca Ponta şi Antonescu. Băsescu e de vină că ursul nu are coadă şi că vulpea nu ajunge la struguri. Băsescu e de vină că Ponta o are mică, iar Antonescu e fudulul României, Băsescu e de vină de căldura de afară şi de iarna care va veni etc. Toate astea le ştiţi şi le veţi mai auzi mult timp, cât derbedeii politici nu îşi vor revizui atitudinea şi nu se vor reforma partidele politice.

Ponta este primul mitoman al României, primul plagiator recunoscut de Senatul Universității București, primul aliat al infractorilor penali, primul miner al țării, înaintea instabilului psihic Miron Cozma, coautor al mineriadei contra statului român din anul 2012, alături de re-repetentul Antonescu și dublul turnător securist, abjectul Voiculescu, primul mârlan, mai josnic, în exprimare, decât o țață rurală la pârleaz, primul ministru al țării în care hoția, fie și măruntă, e considerată de 70% dintre alegători condiție sine qua non.

Pe 18 iunie 2012, în presă a izbucnit scandalul privind plagiatul lui Victor Ponta: mai exact, în teza de doctorat a primului ministru se regăseau pasaje întregi copiate dintr-o altă lucrare ştiinţifică. Ulterior, Consiliul Naţional de Etică şi Senatul Universităţii Bucureşti au dezbătut cazul, însă nu i-au retras titlul de doctor. De curând, CV-ul oficial al premierului, de pe pagina de web a Guvernului, a fost modificat. Nu știu exact când s-a produs această modificare, cert este că în luna iunie a anului 2012, CV-ul nu avea ştearsă mențiunea despre titlul de doctor luat în 2003. Toate celelalte pregătiri academice sunt acolo. Prin urmare, Victor Ponta nu mai este doctor. Asta doar la Guvern, în documentele oficiale. Dar rămâne doctor în documentele de la Parlament și pe blogul său. Acolo unde echipa de consilieri a uitat să mai producă modificările.

Nu este prima oară când Ponta se joacă cu CV-ul său. Acum un an și ceva, jurnaliștii semnalau dispariția din CV a masteratului din Catania. De când a ajuns în fruntea guvernului, Ponta a înţeles că principalul lui rol este acela de a nominaliza miniştri penali şi de a-i apăra pe infractori. Ceea ce a şi făcut. Aşa este şi el, un infractor care a plagiat grosolan. Trebuia să-şi dea demisia de onoare când l-a nominalizat pe Ion Mang ca ministru al educaţiei, urmat de o altă serie de ratări incredibile: Cepoi, Cristescu, Fenechiu, Szilagy, Andronescu, Dobriţoiu şi urmează alţii. Iar filmul maimuţei cu curul roşu continuă. Titlul acestuia este şi va fi “Un nimic ajuns premier”.

ROMEO POPESCU