Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Implacabil, istoria se repetă

Pe scandalul stenogramelor de la PNL s-a pus batista. Ca pe ţambal, ca să iasă zgomotele înfundate. Ne reamintim că deja celebrul liberal Teodor Atanasiu a afirmat că premierul nu va proveni din vechiul PDL, iar Cătălin Predoiu, cel nominalizat, nu va ajunge niciodată acolo unde i s-a promis. Imediat după ieşirea stenogramelor în spaţiul public, Predoiu a abordat un ton împăciuitor și a afirmat că acest moment trebuie depășit, fiind mai important ca partidul să se concentreze pe proiectele esențiale.

Mai apoi, Alina Gorghiu, preşedintele PNL şi-a exprimat regretul că spațiul public a fost contaminat de mesajul că în PNL există neînțelegeri. Predoiu pare căzut din lună. În cap. Nu l-am bănuit niciodată de inteligenţă excesivă, dar să te duci să te aşezi în genunchi în scuipatul ălora, mi se pare mult, sub demnitatea umană. Cum ar fi trebuit să formuleze Atanasiu mai clar ce gândeşte PNL-ul decât a făcut-o? Este Predoiu atât de disperat să pună mâna pe funcţia de prim ministru cât să îndure orice umilinţă pentru asta? Înseamnă că nu merită să fie prim ministru.

Până şi Antonescu a avut mai multă demnitate, când s-a convins că nu va fi el candidatul USL la prezidenţiale şi-a luat jucăriile şi a plecat. Afirmaţiile lui Atanasiu conţin lucruri peste care nu se poate trece. Demnitatea umană (dacă există), auto-respectul, nu o permit. Acest Atanasiu a demonstrat încă odată, cât de incapabil şi lipsit de bun simţ poate fi şi, cu toate acestea, este vice la PNL. Păi, este clar că PNL este din aceeaşi categorie cu Atanasiu.

Nu ei, cu Atanasiu şi Tăriceanu la butoane, au cerut să se retragă trupele româneşti din teatrele de operaţiuni, unde luptau alături de americani? Nu Atanasiu, alături de majoritatea PNL, a semnat acordul cu PC şi apoi cu PSD? Lucrurile sunt grave, cât timp aceşti ipochimeni ai politicii vin din culisele trădărilor repetate şi încearcă să ne spună că… gata, punct şi de la capăt. Dincolo de interpretări, reinterpretări şi declaraţii, discuţia a avut loc, deci intenţia de a se descotorosi de PDL a vechilor liberali există.

Era un lucru la care mă aşteptam de mult, şi nu cred nici în ruptul capului că Predoiu va ajunge vreodată premier. Şi în USL, din când în când, mai apărea câte un scandal mititel dar Ponta îi reconfirma lui Antonescu că nimic nu s-a schimbat şi el e candidatul USL la prezidenţiale, să nu-şi facă griji, şi… restul e istorie. Istoria se repetă, cu vechiul PNL la mişcare. Era de aşteptat această evoluţie şi această optică din partea vechiului PNL. Un partid slab, fără oameni, fără morală, fără convingeri.

Singura lor unealtă rămâne oportunismul, pe care au exploatat-o. De aici şi trădările de alianţe, ideologice, morale. PDL s-a băgat într-o fundătură cu agoniseala lui Băsescu. De ce persistă? Probabil, să se întoarcă, ar însemna ca Blaga şi marii PDL-ului să fie maturaţi pentru lipsa de viziune, diletantism. Apoi, ar trebui să recunoască că Băsescu a avut dreptate şi în privinţa politicii, moralei, economiei. Nu pot face asta. Cred că e sinucidere ce fac ei şi irosesc în van munca lui Băsescu. O să coste şi ţara vreo câţiva ani de rătăcire politică, un ciclu electoral.

Cred că pe măsură ce se apropie alegerile, dacă nu vor fi chiar anticipate, criza din PNL se va accentua şi nu vor mai reuşi să o mascheze. Vechiul PNL va mai reuşi o tură să fure procentele PDL, cum le-a furat pe cele ale PSD. PDL-ul a făcut cea mai mare greşeală acceptând alierea cu PNL. Puteau să-l lase numai pe Blaga să se ducă. Ce au făcut anul trecut a fost sinucidere politică. Iar lipsa de demnitate pe care o manifestă acum, fiind mai împăciuitori chiar decât liberalii care au aruncat laturi peste ei, le pune capac. Nu știu dacă fostul electorat PDL va depăși momentul așa de ușor cum o fac politicienii care sunt obișnuiți cu compromisurile și traseismul politic.