Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Gheorghiţă, dă drumul câinelui!

Zilele trecute, în faţa Parlamentului, peste 2.000 ciobani din toată ţara au protestat împotriva modificărilor la Legea vânătorii, modificări prin care se limitează numărul de câini pe care îl pot deţine oierii. Nemulţumiţii au intrat cu forţa în curtea Parlamentului şi s-au îmbrâncit cu jandarmii chemaţi repede să asigure integritatea celor care au declanşat zavera asta nouă. Ciobanii sunt nemulţumiţi de o prevedere care le interzice păşunatul în perioada iernii şi primăverii, pentru protejarea fondului cinegetic, dar şi de faptul că s-a limitat la trei numărul de câini permis la stână.

Aşadar, câinii ciobanilor sunt problema nu îmbogăţiţii României care măcelăresc fondul cinegetic fără să respecte nicio lege. Şi nu mă refer la un teren privat ca acela al lui Ţiriac, ci la zonele protejate şi pe terenurile private ale oamenilor. Nu discută nimeni cu proprietarii, când din 10 maşini de teren coboară 30 de boieri şi vânează iepuri sau alte animale. Dacă proprietarii sunt nemulţumiţi, nu pot face reclamaţia la locul consumării măcelului căci cel puțin un vânător este din conducerea poliţiei. Ceea ce prevede noua lege este un atentat grav la dreptul de proprietate.

Limitarea numărului de câini şi restricţiile cu privire la păşunatul animalelor pe terenurile proprii sunt absolut neavenite, motivaţiile reale care stau în spatele acestor prevederi fiind acelea ca potentaţii vremii să poată merge la vânătoare pe terenurile ciobanilor, iar aceştia să nu aibă nici dreptul să se apere, şi nici cu ce, nemaiavând câini. Mulţi parlamentarii sunt braconierii care s-au obişnuit să mănânce doar carne de mistreţ, căprioare şi iepuri. Să stea ei, zi şi noapte, pe ploaie, vânt, ger, zăpadă, tunete şi fulgere, să păzească turma de oi în vârful muntelui. Când vine haita de lupi şi îţi prăpădesc vreo 50 de oi, trebuie daţi în judecată semnatarii legii, să plătească pagubele ei din buzunarul propriu, nu de la buget.

Dacă vine o ursoaică flămândă la munte, îţi mănâncă cei trei câini, cât clipeşti şi, restul anului, ce faci? De unde mai iei câini care să şi facă treaba? Cu trei câini, nu poţi apăra o turmă de oi, la munte. Te mănâncă ursul, şi pe tine, şi pe câini. Apropos, de urşi, de limitarea numărului de urşi, nu se ocupă nici un parlamentar? De numai câteva zile au intrat urşii în hibernare. Până în aprilie, oamenii stau liniştiţi, apoi iarăşi revine problema asta cu atacul urşilor, problema care durează de mulţi ani. Ce, se aşteaptă ca să fie mâncat vreun om, ca să se ia măsuri? Probabil că da, ar fi în ton cu ce s-a întâmplat la Colectiv.

Până nu mor oameni, ne facem că plouă, apoi aruncăm vina unul pe altul… De peste două mii de ani în ţara asta se mănâncă brânză şi se poartă cojoace, fără să-i înveţe nimeni pe ciobani cum este rostul la oi. S-a găsit acum şleahta asta din parlament să descopere piatra filozofală. Oieritul are legile lui nescrise: cu ursul şi cu lupii nu se negociază! Ciobanul este un om dintr-o bucată şi nu-i totdeauna uşor să te înţelegi cu el. El are un singur prieten care nu-l părăseşte şi nu-l trădează niciodată: câinele!

Şi au venit, acum, intelectualii de doi bani, distrugători de stilouri şi de pixuri din Parlament, să-i facă ordine ciobanului. Există un lucru la care nu s-au gândit idioții: cine mai produce brânză şi lapte în ţara asta? Păi, ce credeai bade, că aleşii noştri mai mănâncă brânză de burduf cu mămăligă? Să fim serioşi! S-au învăţat numai cu finețuri franţuzeşti. De atâta brânză cu mucegai, le-a mucegăit şi singurul neuron pe care-l mai au. Acum, vorbind serios, nu este vina lor că au ajuns în Parlament. I-am votat, noi, cu ambele mâini. Ehehei, o mai avea România o Victoria Lipan care să spună: Gheorghiţă, dă drumul câinelui?