Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Festivalul penalilor

Dezvăluirile la foc continuu ale fostului deputat Sebastian Ghiţă, continuă. Seară de seară imitând – ”tehnica” lui Dan Diaconescu din serialul Elodia, se continuă atacul împotriva capilor Binomului, generalul Coldea – SRI şi Codruţa Kovesi. Telespectatorii, ţinuţi cu sufletul la gură, s-au cam plictisit. Se repetă aceleaşi declaraţii date de Ghiţă împotriva celor doi, pe crol se folosesc titluri incitante care rar au tangenţa cu cele destăinuite, iar acestea se repetă în toate cele opt episoade de până acum. Prin faptul că informaţii noi vin în ultimul timp, din două în două zile, se poate trage concluzia că Ghiţă ori nu este în ţară, ori foloseşte căi întortocheate pentru a ajunge destăinuirile lui la postul de televiziune predestinat.

Dezvăluirile din 2015 ale Elenei Udrea capătă relevanţă sporită acum, în contextul Ghiţă şi arată că practica obişnuită a serviciilor secrete este să folosească aşa-zişi politicieni, ziarişti şi afacerişti – toţi sub acoperire, în fapt – pentru tot soiul de acţiuni afaceri şi ingerinţe toxice în politică. Înlăturarea lui Florian Coldea sau chiar a lui Kovesi, scopul urmărit de Ghiţă, nu va fi decât o bătălie câştigată în marele război de atârnare a justiţiei în cui. Pentru că scopul urmărit de Ghiţă şi cei care se ascund în spatele lui vizează acest lucru. Ghiţă nu este singur în tot jocul acesta, este o scenetă mult mai mare, un festival. O luptă între anticorupţie şi corupţie. Ceva pute, cum de SRI nu s-a sesizat până acum să oprească ”casetele” ce apar la RTV? Cum de nu le-a confiscat să le analizele intern în loc să lase să le lovească imaginea? De ce îi lasă să le difuzeze?

Mi se pare evident că este un joc mult mai complex , iar Ghiţă nu e capul lui. Dacă Ghiţă este agent SRI nici nu mai contează, dacă ce spune este adevărat sau nu. Este o chestiune mult mai gravă care arată că SRI are agenţi corupţi cu averi câştigate din contracte cu statul. Zilele trecute, prin darea afară a generalului Coldea, a fost un moment psihologic în bătălia dintre corupţie şi corupţi. Comisia care l-a analizat pe Coldea, l-a găsit nevinovat, a dat dreptate corupţilor, care îl atacaseră şi pe el foarte dur.

Tabăra corupţilor are de partea lor , puterea pesedisto – aldistă, o parte din opoziţie, presă mogulizată şi banii îmbogăţiţilor prin furt. În tabăra care sprijină anticorupţia sunt din ce în ce mai puţini, dar problema este gravă. Chiar esenţa statului român este ameninţată. Dacă justiţia cedează, mafioţii nu mai au nicio piedică. Prevăd o a doua marţi neagră. Ghiţă prezintă nişte foi A4, nişte filme editate şi nişte înregistrări audio. Dacă avea dovezi, le putea duce la Parchet, le putea publica, dar Ghiţă este doar un biet fugar păcălit de Ponta să candideze pe listele PRU şi după asta lăsat din braţe. Şi acum, fără imunitate cu o căruţa de procese pe rol, a ales soluţia ”bărbătească” să fugă şi să arunce cu lături din ascunzătoare.

Şefa DNA a făcut afirmaţia că s-au dat sute de mii de euro chiar un milion de euro, pentru campanii anti-DNA de hărţuire, de intimidare, de denigrare. Asta mi se pare o chestiune de gravitate maximă. Nu atât cine a dat banii şi cine i-a primit şi ce a făcut pentru a răspunde cerinţei plătitorului. DNA nu înseamnă doar Kovesi, la fel cum nici SRI nu înseamnă Coldea. Dincolo de încrengăturile şi dedesubturile care au ieşit şi vor mai ieşi la iveală, cele două instituţii au jucat un rol major în parcursul pro-european al României din ultimi ani. Miza e prea mare şi va trebui să ne mobilizăm pentru a lua deciziile corecte. Presiunea societăţii civile este în creştere. Ne pot întoarce înapoi cu 10-15 ani prin decizii legislative, prin restauraţii, prin resetări ale faptelor penale, dar nu ne pot spăla creierul. Nu nouă, celor care câştigăm traiul prin forţele proprii. Iar fără noi ţara nu există, pentru că noi o ducem efectiv în spate.