Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cine salvează dreapta?

Moto: “Politica este arta de a obţine voturi de la săraci şi fonduri de la bogaţi, promiţându-le unora protecţie faţă de ceilalţi.” – Octavian Paler

A venit vara. Febra alegerilor a trecut. În judeţul nostru, am avut o campania grea şi urâtă. Am crezut că ea va fi la un nivel superior al bunului simţ, al inteligenţei, al proiectelor, al viziunilor. Însă, m-am înşelat. S-au relevat grupuri de interese care aveau doar propriile strategii de a rămâne la putere, de a duce Râmnicul în direcţia în care… nici ei nu ştiau unde. Oraşul ajunsese pe marginea prăpastiei. În 2010, după plecarea în nefericire a primarului de atunci, au stat pe scaunul de prim edili ai oraşului tot felul de neaveniţi care nu au fost în stare nici măcar să continue proiectele predecesorului lor, finanţate din fonduri proprii sau eligibile şi aprobate.

Ca urmare, aveam nevoie de schimbare şi, pe 5 iunie a.c., s-a întâmplat. Ce va mai fi, vom vedea. Optimismul nu a părăsit locuitorii urbei, chiar dacă l-au votat sau nu l-au votat pe Mircia Gutău. Mai rău, nu mai poate fi! După validarea primarilor şi a preşedintelui Consiliului Judeţean (am scăpat de impostura interimatului Păsat), viaţa reintră în normal. Pesediştii au câştigat judeţul, cu toate că au învins în mai puţine primării ca liberalii. O mică povestioară este elocventă, în ceea ce priveşte viitorul de la toamnă. Se spune că bătrânii samurai nu mai trebuiau să asiste la duelul tinerilor samurai. Era suficient să-i vadă cum scot sabia din teacă şi ştiau cine câştigă. Întorceau spatele şi plecau. Nu-ţi iroseşti timpul doar pentru a afla că mâine e luni.

Partidele fac acum analize şi calcule pentru alegerile parlamentare de la toamnă. Ştim de pe acum care va fi scorul la parlamentare dar, ca în povestioara cu samuraii, nu ne irosim timpul să aflăm că va învinge tot stânga. La nivel naţional, la locale, liberalii se laudă că au obţinut cel mai bun scor înregistrat vreodată în perioada post-revoluționară. Teoretic, așa este. Practic, însă, este vorba de un insucces răsunător. Pierderea Bucureștiului înseamnă, înainte de orice, pierderea oricărei posibilități de remediere a situației. PSD-ul i-a învins. Nu trebuie să fii prea inteligent ca să realizezi că dacă ai controlul Capitalei, poți face jocurile nestingherit în mai toate domeniile de interes pentru cetățeni, dar și pentru partide.

Urmașii Brătienilor s-au bătut singuri, și aici mă refer inclusiv la fețele obosite pe care le-au ales să candideze, ba chiar au fost învinși de un nou concurent politic de dreapta, Uniunea Salvaţi Bucureştiul. De aceea, PNL este obligat să înceapă de «ieri» munca pentru comunitățile unde a câștigat mandatele de primari, pentru a dovedi cu fapte că sunt mult mai buni decât edilii de stânga. PNL este obligat să înceapă «acum» munca susținută pentru reconectarea cu alegătorii de dreapta, pentru recuperarea capitalei și pentru alegerile parlamentare. Majoritatea PNL în Parlament este necesară pentru a corecta jocul democratic strâmb și nereprezentativ dintr-un singur tur al alegerilor și pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor electoratului de dreapta care țin de România educată, România sănătoasă, România competitivă, România curată/necoruptă, România speranței! Timp ar mai fi!

P.S.: ULTIMA ORĂ – Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că abuzul în serviciu este parţial neconstituţional. Sentinţa a fost dată cu unanimitate de voturi şi se va aplica pe viitor. Decizia e raţională şi echilibrată – nu opreşte în niciun fel lupta anticorupţie dar limitează abuzurile produse prin analizele de oportunitate. De ani de zile toţi oamenii raţionali spun că trebuie sancţionate faptele care ţin de legalitate, nu de oportunitate. Legalitatea e treaba magistraţilor – oportunitatea e a funcţionarului sau a omului politic care răspunde politic nu penal.