Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cine poate să vorbească

Tema fără penali în funcții publice aparține fără doar și poate proiectului de marketing al multinaționalelor la care indubitabil a contribuit și încă o mai face o instituție a statului, USR-PLUS. Bună în sine ca idee și absolut necesară, dar în contextul actual discutabilă din multe puncte de vedere. Acum, așa cum s-a propagat accepțiunea, penal este orice om cu privire la care statul desfășoară o cercetare cu caracter penal sau care are pe rolul unei instanței un proces de asemenea natură fără să conteze dacă la final se dispune neînceperea urmăririi penale, este scos de sub urmărire ori este achitat definitiv de judecători. Mai departe, trecând peste erorile evidente ale sistemului judiciar, sigur că partidele politice cu ștate vechi în conducerea administrațiilor publice au emanat personaje care într-un fel sau altul au încălcat legea și de aici intervine anatemizarea cu sloganul aceeași mizerie. USR a transformat în atuu lucrurile acestea și le folosește aidoma unui religii inscripționată pe stindard. Înțeleg din virulența vocală și din acțiuni că după ce vor ajunge să conducă ministere, instituții, primării și vor avea consilieri locali și județeni, useriștii exclud ca vreunul dintre ei, români și ei ca sânge, va pune botul la tentațiile corupției. Mai explicit, între viitorele mii de funcționari și consilieri nu va fi niciunul corupt. Foarte bine! Dar, dacă se va întâmpla altfel, se vor autodizolva? Așa ar fi cinstit neasumând riscul ca vreun tâmpit să încalce legea și propovăduind cinstea mesianică. Până și camarazii lui Isus, Iuda și Petru au călcat strâmb. Cât timp nu ai fost în morișca subsistemului acestui stat eminamente corupt, firesc că nu ai penali și corupți neprinși. Până nu intri în apă îmbrăcat, nu știi ce-s alea haine ude. Atacurile useriștilor la lista candidaților PNL la europarlamentare m-a determinat să le transmit acestora un mesaj.
La capitolul efecte catastrofale de pe urma intervenției Justiției în politic, PNL este formațiunea politică care a avut de suferit mai mult chiar decât PSD. Înainte de campania electorală pentru alegerile locale din anul 2016, când se pregăteau să se bată pentru București, Ludovic Orban, atunci candidatul liberalilor la funcția de Primar General, s-a trezit cu un dosar penal. A asumat și s-a retras, urmând un dezastru electoral. Apoi, cu doar trei luni până la alegerile parlamentare din același an, Vasile Blaga, desemnat de PNL șeful strategiei de campanie, s-a ales și el cu un dosar penal. A făcut la rândul său un pas înapoi și rezultatul scrutinului a fost catastrofal. Pe fondul acestor situații, cel despre care se vehicula ca va fi Președintele PNL, Dan Motreanu avea deja un dosar penal ce l-a îndepărtat atât de candidatura la președinție, cât și de Parlament. Retras din voința proprie, Motreanu a pierdut trenurile politice, fiind pus abia acum pe lista de europarlamentari. Deci, ca fapt concret, avem de-a face cu trei lideri PNL atinși de Justiție care au procedat onorabil pe parcursul acțiunilor judiciare, toți fiind achitați. Nu s-au prevalat de imunitate niciunul. S-au apărat ca orice muritor de rând.
În tot acest timp, „penalii” Orban, Blaga și Motreanu au fost teme de atac la PNL cu decontarea unor pierderi de imagine semnificative. Niciun alt partid până acum nu a procedat așa. Mai mult, PNL este singura formațiune politică care s-a înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă ca organism cu activitate de susținere a referendumului pentru Justiție în campania electorală. De accea cred că sunt singurii care pot să vorbească invocând fapte și nu lozinci populiste.