Am ajuns inevitabil și ușor de intuit în fața celei mai importante probleme creată de un partid care a devenit în realitate o problemă pentru România, anume decizia Curții Constituționale ce vizează revocare Laurei Codruța Kovesi. De ce PSD a deviat de la traiectoria reprezentării stângii democratice, abandonând direcția pe care intrase sub Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și chiar Victor Ponta, nu pot argumenta rezonabil. Dar, fără dubii, sub talpa unui golănaș de Teleorman, social democrații pun în pericol democrația și soarta națiunii.
Plec de la atitudinea extrem de reținută a ambasadelor care, dacă în alte cazuri au avut reacții, de acestă dată, probabil din principiu fiind vorba de CCR, nu au avut nicio poziție pe principiul cum vă așterneți, așa dormiți. Din acest motiv și din lipsa oricăror probe din care să rezulte vreo ingerință politică, nu-i voi acuza în mod direct pe judecătorii Curții.
Însă am o situație cu o dublă măsură, în cazurile ambilor jucători pro demitere. Pe de-o parte PSD care acum in vocă obligativitatea respectării Hotărârii CCR, dar care uită de Hotărârea aceleiași CCR care impune în urma unui Referendum ca Parlamentul să fie unicameral și cu doar 300 de parlamentari și pe de altă parte chiar Curtea care pentru prima dată nu s-a rezumat doar la a se pronunța pe legalitate și constituționalitate, ci impune Președintelui, indiferent cum l-o fi chemând, să facă ceva. Pare un parteneriat cu acțiuni coordonate și concertate. Dacă vreți, CCR i-a lipsit înțelepciunea și prin decizia sa a detonat practic ce dinamitase Liviu Dragnea și ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Pentru că, așa cum a jucat până azi, coaliția PSD – ALDE a pus pe primul plan lupta cu Justiția, am devenit cu toții mai mult sau mai puțin specialiști în drept penal și constituțional. Stăm la televizor ore ca la cursurile Facultății de Drept și citim ziarele precum studenții cursurile. Fără examen de intrare, românii au intrat obligați forțați la Universitatea Politică de Drept. Antena 3 cu Gâdea profesor, Badea și Ciuvică asistenți universitari ne predă când Penal, când Constituțional, sub atenta îndrumare a Decanului Tudorel Toader. Manipulare ordinară prin minciună și omisiune de tip pur sovietic. Patronul Universității Politice de Drept la TV, Dan Voiculescu a reușit să pună în scenă o piesă absolut dementă : România la răscruce de drumuri.
Nineni, dar absolut nimeni, nu dezbate o temă predată în anul III de facultate adevăraților studenți la Drept. Subiectul intenției legiuitorului. Ministerul Justiției fiind singurul care are procedură de trimitere la Președinte a unei decizii de revocare, se naște o întrebare : ce a vrut legiuitorul când a creat acest normativ ? Pentru că, dacă ar fi luat în calcul doar o semnătură de confirmare a Președintelui, s-ar fi procedat ca în cazul altor ministere, adică nu ar fi existat președinția în ecuație. Neavând altceva mai serios de luat în calcul, din asta pot trage concluzia rezonabilă că Președintele Republicii poate avea drept de veto, având acestă posibilitate în exercitarea atribuțiunilor sale.
CCR nu a greșit spunând că este legal demersul lui Tudorel Toader, dar a comis o eroare gravă dându-i explicit directive Președintelui. Așadar, iată cum un organism statal de importanță maximă aruncă România într-o stare fără precedent cu final de neanticipat.
În doar câteva zile vom asista la trei evenimente succesive și congruente foarte serioase. Hotărârea ÎCCJ din procesul lui Dragnea, mitingul PSD și decizia lui Klaus Iohannis.
Aș paria pe o condamnare, pe o mare inflamare sâmbătă, pe un refuz de revocare, pe suspendarea Președintelui, pe căderea Președintelui la Referendum și pe o revenire a acestuia la alegerile prezidențiale urmată de dizolvarea Parlamentului ca urmare a Hotărârii CCR cu unul de 300. Dumneavoastră puteți paria pe trecerea moțiunii de cenzură depusă de PNL sau pe capul lui Dragnea.
Lasă un comentariu