Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Călătoria continuă

Prima confruntare televizată dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale 2014, Victor Ponta şi Klaus Iohannis a reprezentat cel mai important subiect politic al campaniei electorale dinainte de al doilea tur de scrutin. După primul tur, s-a insistat în delir pentru o confruntare televizată între candidaţii Ponta şi Iohannis şi iată că ea a avut loc, la Realitatea tv, marţi seara. Cu ce ne-am ales? În mod cert, postul tv – cu rating, suporterii lui Ponta – cu satisfacţia de a-şi vedea favoritul mimând cu hârtiile în faţă personajul competent şi obraznic, suporterii lui Iohannis – cu uşoara jenă că favoritul lor are prin natura firii lui dificultăţi în a-i face faţă unui om cu un exerciţiu oratoric superior.

Nu cred însă că dezbaterea a făcut câtuşi de puţin mai multă lumină nici în minţile suporterilor lui Ponta nici în cele ale suporterilor lui Iohannis. Cei care apreciază prestaţii superficiale şi obraznice gen Ponta o vor face în continuare. Partea proastă este că şi ceilalţi vor suferi consecinţele în aceiaşi măsură în cazul în care va fi ales Ponta. Am văzut o întâlnire între un om civilizat şi cu bun simţ, şi un miştocar tupeist. Majoritatea celor prezenţi la urne îl vor alege pe cel care îi reprezintă cel mai bine, şi acesta va fi, bine’nţeles, tupeistul. Alegătorii, după ce îşi aleg călăii, tot ei se plâng de acesta, după un timp, că este nesimţit, mincinos şi dictator.

Cu o armată de moderatori, emisiunea a fost neinspirat structurată, ba mai mult, uneori, mi-a lăsat impresia că mai mult s-a dorit a fi o reclamă pentru postul respectiv. Un candidat arogant, cu referiri mult prea multe la preşedintele Băsescu, fără substanţă în discurs şi, din punctul meu de vedere, fără a reuşi să mă convingă că este cel mai indicat pentru Preşedinţia României, iar celălalt candidat cu sincope în vorbire, dar calm chiar dacă uneori a lăsat impresia că este nepregătit. Dar chiar şi aşa, călătoria continuă şi se va termina pe 16 noiembrie. Sper că nu şi democraţia din România!

Ce s-a văzut cu siguranţă în această emisiune au fost diferenţele de educaţie, caracter şi civilizaţie, superficialitatea gălăgioasă, tupeistă, dorită cu atâta patimă de mai toţi din mass-media, a limbii de lemn. Klaus Iohannis nu a venit cu foi şi cifre, pentru că nu este el premierul şi nici preşedintele, deocamdată. A spus simplu şi clar câteva adevăruri. Atacurile jignitoare, întreruperile permanente, au arătat încă odată lipsa de educaţie şi civilizaţie a lui Ponta. Prestaţia celor de la Realitatea tv a fost reprobabilă. În goana după rating, au acceptat ca „dezbaterea” să se facă pe genunchi. Cât despre Rareş Bogdan, nu el a moderat emisiunea în prima parte a ei, ci Ponta. Nu el a impus temele ce trebuiesc discutate, ci obrăznicia nemăsurată a lui Ponta.

De câştigat, au câştigat cei de la Realitatea prin rating, dar au pierdut ca imagine de buni ziarişti. De câştigat, poate că au câştigat şi cei doi prezidenţiabili (depinde în ce tabără se află cei ce comentează). Dar, cu siguranţă noi am fost văduviţi de o dezbatere reală, unde întrebările trebuiau puse despre problemele reale ale României, iar candidaţii să fie capabili să puncteze prin răspunsurile date. Dacă cineva îşi imaginează că „dezbaterea” de aseară va muta vreun singur vot într-o parte sau alta, este cel puţin naiv, ca să nu zic mai rău. Oricum, Dragnea va „muta” pe tăcute milioane de voturi. Dacă cineva îşi imaginează că Johannis va fi votat pentru calităţile sau defectele lui în calitate de combatant în dezbateri televizate, este complet pe lângă subiect. Aşa cum spunea cineva: „Nu-l cunosc pe Johannis, dar îl cunosc suficient pe Ponta pentru ca să-l votez pe Johannis”.